Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sumorobot gav pris

/

I källaren har Gustav Palmqvist en liten verkstad. Där bygger han små robotar helt från grunden. Förra helgen var han i Stockholm och tävlade i Robot-sumo. Han fick pris för Best in show.

Annons

- Jag har alltid varit intresserad av teknik, säger 16-årige Gustav Palmqvist.

Så efter att ha varit på Robot-SM, bestämde han sig för att bygga en egen robot.

Han gav sig på att bygga en så kallad standard sumorobot. Med den var han förra helgen på Tekniska museet i Stockholm och tävlade i Stockholm Robot Championship 2011.

I Robot-sumo ska två robotar försöka knuffa ut motståndaren från en cirkelrund arena sumo på upp till tre meter i diameter. Det är som sumobrottning, fast med robotar. Den robot som först hamnar utanför arenan förlorar.

Robotarna är helt automatiska.

- Det enda jag gör är att starta den, sen får den klara sig själv, säger Gustav Palmqvist.

Med hjälp av infraröda sensorer kan roboten se sin motståndare och känna av arenans vitmålade kant.

Gustav Palmqvist berättar att det tog ungefär en månad att bygga själva roboten. Men han har också skrivit programkoden i datorn och det har tagit mycket tid att testköra roboten.

De flesta andra robotar byggs av ingenjörsstudenter. Och de har flera hjul och ett par skopor som kan lyfta upp motståndaren.

På vardagarna pluggar Gustav Palmqvist första året på ett gymnasium i Järfälla. Han går ett teknikprogram med robotinriktning. Och i framtiden vill han bli ingenjör.

Gustav Palmqvist har insett att han måste bygga en ny, bättre robot för att bli konkurrenskraftig till Robot-SM i april nästa år.

- Jag har en ny på gång som ska bli lite värre. Jag har lärt mig av misstagen från den här.

Mer läsning

Annons