Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stures klätterträd får nytt liv i Furuvik

Närmare 150-årig tall gick sitt öde till mötes på fredagen. Nu talar det mesta för att Sture Blombergs klätterträd hamnar i Furuviks djurpark.

Annons

Kalles klätterträd har vi hört talas om. Men det här handlar om Stures klätterträd. På fredagsförmiddagen mötte den gigantiska tallen i Djupet utanför Hudiksvall sitt öde, då. det 150-åriga trädet fälldes.

– För mej kunde tallen ha fått stå kvar många, många år till. Men nu var den sjuk och måste tas ner, säger Sture Blomberg. En kär vän har fallit till marken.

Tallen finns återgiven på gamla målningar från Djuped, och det är utifrån dessa som man kan konstatera att åldern på trädet ligger någonstans mellan 125 och 150 år.

– Det var ett blixntnedslag förra sommaren som var början till tallens öde, säger Sture Blomberg. Jag satt själv i kontoret intill när det small. Men det var först under våren och sommaren i år som vi märkte att trädet inte var friskt.

Sture Blomberg har växt upp med tallen. Här har han klättrat otaliga gånger och spanat ut över Hudiksvallsfjärden.

– Visst känns det lite i hjärtat en sådan här dag. Men ett dåligt träd så pass nära huset är inte lyckat, säger Sture Blomberg.

Men stortallen kommer att leva vidare, som ett klätterträd i Furuviks djurpark, troligen hos aporna.

– Det stämmer, säger Mikael Eriksson. Jag har varit i kontakt med djurparken och man är intresserad att ta emot trädet.

Men först får tallen ligga och ta igen sig ett tag. Den måste också kapas ned till en bredd av tre meter och tjugo centimter för att klara en landsvägstransport till Furuvik.

Mer läsning

Annons