Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ström stjäls från elbolag och grannar

Strömstöld, eller olovlig kraftavledning som det heter, innebär att man kopplar förbi en elmätare för att stjäla elektricitet. Det orsakar ekonomiska förluster för elbolagen, men det finns också fall då elkablar dragits mellan olika hushåll, i syfte att stjäla grannens el.

Annons

Polisen i Gävleborg har under året hittills varit i kontakt med åtta fall då strömtjuvar kopplat sig förbi proppskåpet och på det viset kunnat använda el utan att det registrerats av mätaren.

Den olovliga kraftavledningen har bland annat inträffat då elbolagen stängt av strömförsörjningen i ett hushåll på grund av obetalda räkningar.

Karl-Erik Olsson på Vattenfall berättar att strömstölder är ett vanligt förekommande problem som elleverantörer ofta kommer i kontakt med.

– Det här är något som ständigt är aktuellt. Det är ett stort problem som vi alltid brottas med, säger Karl-Erik Olsson.

Mikael Hedström, informatör och presstalesman på Polismyndigheten i Gävleborg berättar att den här formen av brottslighet är något som polisen med jämna mellanrum kommer i kontakt med. Folk som stjäl el från grannar har han själv inte varit med om, men däremot har han vid flera tillfällen träffat på brottslingar som stjäl ström från kommunen.

De åtta fall av olovlig kraftavledning som polisen i Gävleborg kommit i kontakt med i år är en stor ökning i jämförelse med året innan, då endast ett fall av olovlig kraftavledning rapporterades.

– Jag törs inte svara på vad ökningen innebär, men i tre av fallen handlar det om samma gärningsman, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons