Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken hotar lokala jobb

/
  • Vid sidan av annat som skadas av konflikten, utsätts även relationer för påfrestningar, konstaterar platschefen Staffan Jonsson.
  • Facket ger inte efter för påtryckningar från arbetsgivarna, det råder enighet i leden, försäkrar Martin Nyman.

Pappers ovilja att godta avtalsbudet äventyrar jobben lokalt i Iggesund. Det hävdar platschefen vid Iggesunds Bruk, Staffan Jonsson, som på måndagen bjöd in de lokala facken till samtal. Informationen påverkar inte fackets inställning i förhandlingarna, förklarade fackordföranden Martin Nyman efter mötet.

Annons

– Det här är en landsomfattande aktion från Skogsindustrierna. Vi var inte de enda fackordförandena i landet som var inbjudna till möten, och de letar efter någon som blir först med att kritisera och visa svaghet. Men där de letar efter splittring kommer de att finna enighet, försäkrar Martin Nyman, ordförande i Pappers avdelning 15, Iggesund.

Staffan Jonsson uttrycker å sin sida oro över de långsiktiga konsekvenserna av konflikten. Konkurrensen är knivskarp till vardags, och nu bjuds konkurrenterna på gratischanser som kan slå hårt mot Iggesund när strejken är avblåst, varnar han.

Gör man sig besväret att hitta en annan leverantör, är det inte tvärsäkert att man byter tillbaka. Det kan tunnas ut i kundkretsen, och det bör de som strejkar vara införstådda med, förklarar Staffan Jonsson:

– Merparten av de anställda når vi inte, därför har vi informerat de fackliga företrädarna. Vi måste säkerställa att de får information, och att de är medvetna om vad konsekvenserna kan bli. Det är solklart så att lokala jobb hotas. De måste förstå allvaret i läget.

Mer läsning

Annons