Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk hotar Iggesund

/

Strejken inom pappersindustrin rycker allt närmare och redan under torsdagen kan pappersbruken tvingas förbereda ett stopp.

Annons

Parterna i konflikten ger helt olika bild kring förhandlingarna. Skogsindustrierna menar att det bud som lagts är det mest generösa av alla avtalsbud i år, medan Pappers gör tummen ner.

– Det bud som vi sagt nej till fick vi i söndags och det skulle innebära 95 öre mer i timmen i år och två kronor och 25 öre nästa år. Hela det paketet har vi avvisat, säger Matts Jutterström, avtalsansvarig.

Strejken innebär total arbetsnedläggelse vid sex pappersbruk från klockan sex på fredagsmorgonen. Ett av bruken är Iggesunds. Produktionen stannar då och hur kännbar kostnaden blir vill Holmen inte spekulera i.

– En dag kanske inte gör så mycket, men det är klart att det blir mer kännbart för varje dag som går, konstaterar informationsdirektör Ingela Carlsson.

Hon säger att de inte räknat ut någon timtaxa eller liknande och hänvisar till Skogsindustrierna, som sköter förhandlingarna. En siffra som nämnts av Skogsindustriernas vd Marie Arwidson, är 50 miljoner kronor om dagen i strejkkostnader för bolagen.

Nu återstår väntan på nya kontakter mellan parterna. Om detta inte sker träder alltså strejken i kraft vid Iggesunds bruk på fredagsmorgonen.

Mer läsning

Annons