Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Arla

109 av 110 Milkobönder var för ett byte till Arla efter gårdagens informationsmöte. Bönderna vill ha ett samarbete mellan Milko och Arla, för att inte lämna företaget.

Annons

Daniel Karlsson från Arlas medlemsservice och Åke Hantoft, ordförande i styrelsen, informerade under torsdagen Hälsinglands bönder om företaget. I Delsbo bygdegård berättade de hur deras betalningssystem fungerar, om medlemsservicen och hur en vanlig vardag kopplad till företaget fungerar.

- Det var en konstruktiv och bra dialog och fin stämning, sa Daniel Karlsson efter mötet.

Fortfarande anser han att det är för tidigt att spekulera i om bönderna väljer att gå över eller inte, men att han med tanke på de bra frågorna märkte att det finns ett genuint intresse för Arla i landskapet.

Mats Hägglund arbetar som mjölkbonde i Njutånger och är kretsordförande för Milkos bönder i norra Hälsingland. Så gott som alla bönder i kretsen var med på mötet och också några från södra Hälsinglands krets och några från Medelpad kom för att höra vad Arla hade att säga.

- Jag tror att en del redan efter det här mötet har bestämt sig för att byta till Arla, sa Mats Hägglund efter mötet.

Själv är han också intresserad, men kommer att vänta med att bestämma sig tills Milko haft sitt informationsmöte som de lovat ha i början av augusti.

Efter Arlas tre timmar långa möte stannade alla bönder kvar en timme till för att diskutera situationen. En enda bonde var då uttryckligen skeptisk till bytet som hon inte tror kommer vara lönsam i längden. Tillsammans kom de överrens om att skicka en skrivelse till Milko där de bland annat vill att företagen ska starta någon form av samarbete så att bönderna slipper byta leverantör. Olle Jonsson tror att det är den enda lösningen på problemet.

- Bekymret är att det är de stora nyinvesterade gårdarna som är mest heta på gröten och vill göra ett snabbt byte. Det missgynnar de mindre som vill vara kvar så vi tycker att det är bättre att försöka gå den vanliga demokratiska vägen istället, säger han.

Mats Hägglund tror att det handlar om några få månader innan bönderna börjar byta till Arla och att Milko därför måste skynda sig med en lösning. Effekten efter företagets indragningar och nedläggningarna av mejerierna i Sundsvall och Karlstad tror han kommer ta för lång tid för att bönderna i landskapet ska orka vänta.

Arla är ett stort företag vilket enligt Mats Hägglund innebär både fördelar och nackdelar. Storleken gör dem mer konkurrenskraftiga men han tror också att bönderna kommer ha mindre chans att påverka.

- Men i slutändan är det mjölkpriset som avgör, säger han.

Mer läsning

Annons