Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort behov av familjehem

För att bättre kunna matcha barn, ungdomar och vuxna som ska familjehemplaceras mot rätt familj, behöver socialtjänsten i Hudiksvall fler personer som är beredda att öppna sina hem för människor som behöver stöd.

Annons

I dag är ett fåtal vuxna men omkring 60 barn och unga från Hudiksvalls kommun placerade i familjehem.

Förra året höll socialtjänsten en informationsträff för att knyta till sig fler hem. Satsningen var lyckad, av de 40 som kom och visade intresse beslutade sig nära femton för att bli familjehem.

Men det är inte nog. Fortfarande är flera barn och unga från Hudiksvall placerade i så kallade HVB-hem, och det är bland annat dessa som socialtjänsten hellre vill se i familjehem.

- Forskningen visar att det ger bättre resultat om man jobbar på hemmaplan. Det finns också en risk för smittoeffekter när flera ungdomar i behov av stöd bor tillsammans, säger Jennie Blomstrand, chef för barn- och ungdomsenheten på kommunen.

Socialtjänsten i Hudiksvall behöver omkring 20 nya så kallade förstärkta familjehem, vilket innebär att en person i familjen måste vara tillgänglig dygnet runt för att ge stöd.

Mer läsning

Annons