Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormfällen får inte tas ur reservat

/

Skog som stormfällts i naturreservat får inte tas reda på enligt naturvårdslagen och de reservatsbeslut som gäller för respektive naturreservat. Det kan ställa till problem för bland annat bekämpning av granbarkborrar.

Annons

– Enligt gällande lagstiftning är det reservatsbesluten som gäller över skogsvårdslagen, säger Ann Gudhén, enhetschef på Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen gjorde förra veckan en flyginventering över naturreservaten i Hälsingland. Personalen på länsstyrelsen kunde konstatera att skadorna i reservaten var mindre än vad de på förhand befarat.

Länsstyrelsen kommer att titta på varje naturreservat och vidta olika åtgärder. Länsstyrelsen i Gävleborg har mycket kontakt med bland annat länsstyrelsen i Kronoberg som har stor erfarenhet av uppröjning i naturreservat efter stormen Gudrun. Bland annat måste spridning av granbarkborren förhindras.

– Det är i första hand inte aktuellt att plocka ut virket ur reservaten. Vi tittar bland annat på att man kan lägga ut fångstvirken för att samla granbarkborrarna där. Vi måste också titta på säkerheten för att se om det finns träd som till exempel ligger över vägar som vi måste sätta upp skyltar och varna för, säger Ann Gudhén.

Markägare som äger skog i närheten av naturreservat oroar sig över att deras skogar kan drabbas negativt av att stormfälld skog ligger kvar i naturreservat. Bland annat finns det en oro över att granbarkborren lättare ska sprida sig när stormfälld skog lämnas kvar. Göran Karlsson har ungefär 100 hektar skog som ligger intill Boda naturreservat.

– Jag har mest tallskog så jag hoppas klara mig rätt bra när det gäller granbarkborren. Men jag tycker att det är viktigt att diskutera hur mycket ansvar som ska ligga på reservaten när det blir sådana här skador. Nu läggs mycket av ansvaret över på oss markägare, vi får stå för kostnader för skador på vår skog som orsakas av skador i reservat som ligger intill våra marker, säger Göran Karlsson.

– Vi får ta ställning till vilka åtgärder vi ska ta i varje område som har drabbats. Vi kommer att titta på olika alternativ för att förhindra spridning av granbarkborren, säger Ann Gudhén.

Skogsstyrelsen har bland annat kontakt med markägare för att ge information och råd om uppröjningsarbetet i skogarna efter stormens framfart.

– Om man tar reda på vindfällen i den produktiva skogen som utgör ungefär 95 procent av landskapet så ska det som ligger kvar i reservaten inte påverka granbarkborre populationen speciellt mycket på landskapsnivå, säger Thomas Eriksson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.  Sedan får man givetvis lov att göra enskilda bedömningar för varje unikt ärende.

Mer läsning

Annons