Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora visioner för kulturhuset

/

Det finns stora visioner för Kulturhuset Glada Hudik, men än finns olösta problem. 35 miljoner ska investeras.

Annons

Det bet till ordentligt när kulturhuset debatterades på torsdagskvällen.

– Och var är alla kulturarbetare? Varför finns ingen kulturarbetare i panelen? Det är väl inte politiken och byråkratin som ska bedriva kulturen? frågar en av de tjugotal personer som har samlats för att lyssna på debatten om kulturhusets framtid.

I själva debattpanelen finns kommunalråd Jonas Holm (M), kommunchef Bengt Friberg, kulturchef Sten Bunne, studenten Alice Andersson och Torbjörn Jonsson, ordförande i Kommun och näringsliv i samverkan, KNS.

– Det är en del byråkratiska frågetecken som måste rätas ut, men sen är det självklart kulturarbetare som ska skapa aktiviteter här, säger Stefan Bäckström till svar.

Vilka aktiviteter, vilka föreningar och vilka kulturarbetare är fortfarande frågor för framtiden. Just nu ligger ett stort fokus på hur själva lokalerna ska förbättras.

– Det är problematiskt med de stora ytorna på bottenplan, de är svåra att använda vid vardagsevenemang. Samtidigt behövs ytorna vid konferensverksamhet, det är en svår nöt att knäcka, säger Sten Bunne.

En annan stötesten är huruvida det ska bedrivas kommersiell verksamhet i huset, vara ett renodlat kulturhus i kommunens regi, eller något däremellan.

Just nu lutar det åt hybridvarianten.

– Det ska finnas kommersiell verksamhet, men vi vill inte tappa kontrollen över huset så att det blir något nöjespalats. Vill man använda det i kommersiellt syfte så får man hyra det, säger Bengt Friberg.

Alice Andersson får frågan om vad hon tror behövs för just ungdomar. Hon ser en bra mötesplats som det tveklöst viktigaste.

– Det borde vara öppet för olika grupper och föreningar. Det kan främja ett aktivt föreningsliv i Hudiksvall. Det behövs ett alkoholfritt ställe som kan fungera som mötesplats. Och då menar jag inte en ungdomsgård i vanlig bemärkelse, det behövs mer än ett biljardbord, säger hon.

Men det är en hel del arbete för att få lokalerna i skick. Kommunen har avsatt 35 miljoner kronor för investeringar i huset. Förutom att fräscha upp lokalerna ser kommunen över möjligheten att skapa en så stor scen att riksteatern kan spela där. Det skulle kosta ungefär 10 miljoner kronor, bland annat behöver scendjupet ökas.

Kommunen ska inte arrangera aktiviteter i huset, utan företag och föreningar får hyra in sig i lokalerna.

– Det är viktigt att vi så snart som möjligt ser över hyrorna. Alla ska ha råd att vara i lokalerna. Det kommer därför vara olika hyresnivåer för företag och föreningar, säger Jonas Holm.

Mer läsning

Annons