Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora risker för fästingsommar

/

Det ser ut att bli en perfekt sommar för plågoanden fästingen. Vinterns tjocka snötäcke har skyddat dem från kylan och nu är de redo att krypa fram igen.

Annons

– Fästingarnas förutsättningar för i sommar är väldigt, väldigt goda, säger Lars-Åke Janzon, zoolog och jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Om sommaren bjuder på hög luftfuktighet kommer fästingarna att klättra upp på grässtrån för att invänta en attack av förbipasserade.

– Då kommer de krypa upp för att vänta. Fästingar ser inget, utan tar allt som går förbi. Blir det däremot torrare måste de hålla sig lägre ner i marken, eftersom fuktigheten är högre där, säger Lars-Åke Janzon.

Den som vill undvika fästingbett i sommar bör ha på sig skyddande klädlager och gärna ordentliga skor.

– Eftersom fästingar oftast sitter lågt kan man skydda sig genom att använda stövlar. Det är också bra att bära ljusa kläder, eftersom det gör att man lättare ser när de kommer krypande, säger Lars-Åke Janzon.

Ungefär var femte fästing bär på borreliabakterier, som de får i sig när de suger blod från infekterade djur. Bakterien lever sedan i deras tarmar och sprids vidare till den som fästingen väljer som sin värd.

Daniel Persson, ursprungligen från Delsbo, är en av alla som råkat ut för borrelia. Det hände för ungefär en månad sedan, efter ett fästingbett på Ekerö i Stockholm.

– Först blev jag sjuk och fick feber. När jag sedan fick jag ett märke på magen gick jag till sjukhuset, säger han.

När han kom dit fick han först veta att det inte var något farligt.

– Då sa jag att jag ville att en läkare skulle kolla på det och fick veta att det var borrelia.

Därefter fick han en penicillinkur som varade i tio dagar.

– Nu finns bara en prick från bettet och ett litet minne kvar. Jag har vaccinerat mig och borde kanske sluta lämna Norrland, säger Daniel Persson.

På Varvet Hälsocentral i Hudiksvall har man ännu inte märkt av ökningen.

– Vi har haft något fall, men det har inte varit så mycket här. Inte än i alla fall, men det kan ju komma senare. I Stockholmsområdet har det varit väldigt mycket och jag har hört att det är på väg uppåt landet, säger distriktssköterskan Katarina Ejerblad.

Nästan alla är potentiella värdar för fästingen, men ett fåtal tillhör de lyckligt lottade som inte intresserar en av sommarens stora plågoandar.

– Vissa människor klarar sig helt från fästingbett och blir aldrig angripna. Men de allra flesta blir det, säger Lars-Åke Janzon.

Mer läsning

Annons