Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister i arbetet mot mobbning

I Hudiksvall upplever bara 1 av 24 granskade skolor till skollagens krav på planer mot mobbning. Trots att man vet att färre elever kränks i skolor där det finns ett systematiskt arbete mot mobbning.

Annons

Bara 9 av tio skolor i hela landet lever upp till skollagens krav på förebyggande arbete mot mobbning. I Hudiksvalls kommun har 23 av 24 granskade skolor brister i sina planer mot kränkande behandling, visar en rapport från Skolinspektionen.

Enligt skollagen ska alla skolor ha planer mot kränkande behandling, men så var det inte 2007 och 2008 och preliminära uppgifter från år 2009 visar att bristerna fortfarande är lika omfattande. Bristerna handlar bland annat om att eleverna inte involveras i arbetet.

– Det är allvarligt. För att lyckas i arbetet mot kränkning och mobbning är det en förutsättning att eleverna är delaktiga. Det är elevernas arbetsmiljö det handlar om och det är de som är experter på hur situationen på skolan ser ut, säger Lars Arrhenius, Barn- och elevombud vid Skolinspektionen, i en kommentar.

Mer läsning

Annons