Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skillnad i skolmatskostnader

Skolmaten kostar olika mycket beroende på var i landet du bor. I Hudiksvall kostar portionerna tio kronor styck, i Nordanstig är de en krona dyrare. Båda ligger under riksgenomsnittet.

Annons

Beroende på var en skolelev bor i landet kostar hans eller hennes skollunch olika mycket. Både Hudiksvall och Nordanstig tillhör den tredjedel av kommunerna som lägger ned minst pengar per skollunchportion och elev i Sverige.

I Hudiksvall kostar skolmaten i snitt tio kronor per person, i Nordanstig är portionerna en krona dyrare. Riksgenomsnittet ligger på tolv kronor per skollunch.

– Kostnaden säger ingenting om kvalitén på maten men vi gör den här sammanställningen för att få ett bra underlag att diskutera kring, säger Annika Unt Widell från intresseorganisationen Skolmatens vänner.

Totalt sett har kostnaderna för skolmaten ökat något i landet, men inte i Hudiksvall och Nordanstig. Störst är skillnaden i Hudiksvall där skolmaten, när man summerar utgifterna för både råvaror, personal, transporter med mera, kostar 17 procent mindre 2009 jämfört med året innan.

– Jag kan inte på rak arm säga vad den minskningen beror på. Vi har samma kostnad för både råvarorna och personalen och vi har inte gjort någon omorganisering av verksamhet under året som gått, säger Katarina Niemi som är chef på kostkontoret i Hudiksvalls kommun.

I Nordanstig har kostnaden för skolmaten minskat med cirka nio procent.

– Det här är resultatet av en längre periods arbete där vi försöker ta tillvara på råvarorna bättre. Vi har bland annat informerat barnen om hur mycket svinn det blir av alla rester som slängs och vad det kostar, berättar Elisabeth Engberg som är kostchef för Nordanstigs kommun.

Mer läsning

Annons