Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor samlarglädje på mässa

/

Idag drar årets antik- och samlarmässa igång i Hudiksvall för 23:e året i rad. Men redan igår var utställarna på plats i ishallen Glysis för att rigga sina montrar.

Annons

Hudiksvallsortens samlarförening anordnar varje år Norrlands största samlarmässa. Så också i år. Runt 90 utställare var under fredagen på plats för att plocka upp bananlådor dignande av porslin, antikviteter, allmogeföremål och kuriosa.

Inga-Britt Lenne från Stora Skedvi i Dalarna står utanför ishallen och lastar av kartonger från bilens bagageutrymme.

- Den här har jag lekt med, säger hon och håller upp en docka, nä nu ljuger jag.

Inga-Britt Lenne är en flitig mässutställare, men hon har sin speciella favorit.

- Det här är höjdpunkten på året. Jag samlar på mig grejer under hela året och när jag kommer hit har jag det allra, allra bästa med mig. Jag åker på mycket mässor, men får aldrig ett så varmt mottagande som här.

Någon som däremot inte varit mässbesökare i alla år är Sofie Boström. Hon är på samlarmässan för första gången och verkar en smula nervös där hon står och polerar porslin.

Det är Ann-Catrin Norén från Ljusdal som har med sig barnbarnet Sofie som assistans.

- Jag har varit här i minst tio år och det är trevligt att träffa alla igen.

I Ann-Catrin Noréns monter finns både textilier, lampor, porslin och almogesaker. Det mesta har hon handlat på auktioner och av privatpersoner. Hon berättar att det ibland kan vara svårt att skiljas från saker hon köpt.

- Jag hade en kökssoffa som jag köpte innan jag började handla med antikt. Men när jag öppnade min butik "Mormors antika" i Ljusdal kunde jag inte ha den kvar. Så när jag sålde den och kvinnan bar ut den så tänkte jag att "vad har jag gjort?".

Någon som däremot inte verkar lida av separationsångest är Rolf Fernström från Bjuråker. På hans bord står 300-talet elefanter i varierande storlekar redan uppställda och väntar på nya samlare.

- Jag vet inte hur det kom sig att jag började samla på just elefanter. Det bara blev så. Jag fick en och sedan fortsatte jag bara och har hållit på i tio år nu.

Men nu är elefantsamlandet alltså över och samlingen ska säljas av för att ge plats åt annat.

- Det tar för mycket tid och plats. Jag samlar ju på annat också... Lill-Babs. Hennes skivor och tidningar och allt vad jag kommer över. Jag har till och med lånat ut lite till Lill-Babsmuseet i Järvsö, säger Rolf Fernström.

Mer läsning

Annons