Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för kommunal konkurrens

Vid årsskiftet träder en ny lag om offentlig konkurrens i kraft. Kommuner förbjuds att sälja varor och tjänster som konkurrerar med privata företag på ett osolidariskt sätt. Något som Hudiksvall har erfarenhet av.

Annons

- När vi började påpeka det här för några år sedan var det ingen som hade förståelse men efterhand har man insett att det är otillbörligt, säger Jan Ström, Företagarnas Hudiksvallsförening.

Nu träder den nya lagen snart i kraft och genom att gå till domstol kan Konkurrensverket begära att en viss verksamhet förbjuds att bedrivas på ett sätt som konkurrerar.

Organisationen Företagarna anser att det finns en hel del exempel där kommunen bedrivit konkurrerande verksamhet på ett oschyst sätt. I Hudiksvall har det förekommit tvister som tidningen skrivit om tidigare, där kommunen bland annat bedrivit försäljning av blommor från sin handelsträdgård samt bedrivit taxiverksamhet i form av skolskjuts.

- Det är en saknad pusselbit, säger Johan Hedelin, avdelningschef, Konkurrensverket som välkomnar den nya lagen.

Konkurrensverket menar att det nu är bra att man sätter stopp för kommuner att bedriva säljande verksamhet som snedvridit konkurrensen.

- Vi jobbar mycket med klagomål, det är många som hör av sig. Den viktigaste tumregeln är konkurrerar dem med privata företag?, säger Johan Hedelin.

Mer läsning

Annons