Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder och våldsbrott vanligare sommartid

Sommar och semester betyder inte bara sol och lata dagar. När fler människor vistas ute, ibland berusade, ökar också antalet brott.

Annons

På sommaren ökar antalet anmälda brott i både Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamns kommun, jämfört med årets första månader, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I Nordanstig och Ovanåker ligger kriminaliteten däremot på en låg nivå året runt.

Det två typer av brott som förknippas med sommaren: våldsbrott och stölder. I Söderhamn anmäldes under 2009 års andra kvartal 285 stölder, medan siffran under årets tre första månader var 162. Speciellt i Hudiksvalls kommun gäller det att hålla extra hårt i sin cykel. Där anmäldes nio gånger fler cykelstölder under det andra kvartalet, än under det första 2008. Under 2009 har tre gånger så många cyklar blivit stulna under andra kvartalet som under det första i Hudiksvall.

Men enligt Bosse Sköld, kommissarie på polisen i Gävleborg, rör det sig knappast om någon organiserad cykelknyckarliga.

- Det flesta är nog inte riktiga stölder, utan egenmäktigt förfarande. Alltså man tar cykeln för att cykla på den en bit, inte för att stjäla den.

Mer läsning

Annons