Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöld från gravplatsen gör sorgen svårare

/
  • För två år sedan omkom Kickan Norbergs sjuttånårige son i en trafikolycka. På tvåårsdagen av olyckan upptäckte hon att någon hade stulit från hans grav.

Två år har gått sedan den tidiga morgon då Kim Norberg och hans kompis Johan omkom, på landsvägen i Friggesund. De begravdes sida vid sida, vid Bjuråkers kyrka.

Annons

– Det har varit stölder från båda gravarna. Det är inga stora saker, men det är inte roligt för oss anhöriga, säger Kims mamma, Kickan Norberg.

Båda gravstenarna har ett hålrum, omgivet av glas. Mellan rutorna lyser ständigt ett ljus, och familjerna har lagt in små minnessaker, berättar Kickan Norberg.

– Vår son Alex satte dit en miniatyr av en snöskoter, för Kim älskade att köra snöskoter. Det var livet för honom. När vi har varit till graven har Alex plockat fram den ibland, och tittat på den. Han ville ge den till sin bror, och nu är vi alla ledsna över att folk inte kan låta bli sakerna.

Kickan Norberg upptäckte stölden på tvåårsdagen av sonens död, den 7 juli, som också är hennes födelsedag. Tidigt på morgonen fick familjen besked om att sonen varit med i en svår olycka. De var på väg till sjukhuset när polisbilen svängde in vid huset.

– När jag såg vår präst stiga ur bilen, visste jag vad som hade hänt, säger Kickan Norberg. Fast egentligen har det nog inte gått in än. Jag vet, men vill ändå slå bort det. Det kan kännas som om det bara är länge sedan vi träffades.

Att någon tagit för sig på graven gör ont, när sorgen redan är tung att bära, förklarar hon. Andra små saker kan göra den lättare, för en liten stund.

– Kim hade många vänner, och det är fortfarande några som hör av sig till oss. Det är skönt att de tänker på oss ännu, och det är roligt att träffa dem. Men det är jobbigt också. Det ju en som fattas.

 

Mer läsning

Annons