Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stickspår med rälsbuss

/

Svenska Motorvagnsklubben stannade i Hudiksvall på söndagen när de var ute sin årsmötesresa. Deras motorvagnståg från 50-talet kan ta med klubbmedlemmarna ut på udda järnvägsspår.

Annons

– Vi försöker komma så nära som möjligt med motorvagnståget om vi ska titta på något, säger Britt Elmefors, Stockholm medlem i Svenska Motorvagnsklubben (SMoK).

Det folkliga namnet på en motorvagn är rälsbuss, och den var ett vanligt fortskaffningsmedel för 40-50 år sedan. 1976 bildades föreningen och i samband med varje årsmöte görs en rundresa någonstans i Sverige. Den här gången har medlemmarna besökt Ljusdal, Sundsvall, Hudiksvall och Söderhamn.

– Vi är 70 motorvagnsentusiaster från hela Sverige som är med på motorvagnarna den här gången, berättar Britt Elmfors. Motorvagnståget står i vanliga fall i lokstallar i Falköping och några medlemmar i föreningen ser till att det är i gott skick. Vi har ett eltåg också som står i Hagalund. Med det dieseldrivna motorvagnståget kan vi ta oss fram på fler stickspår och industrispår.

I Söderhamn svängde motorvagnståget in i Ljusne för att ta industrispåren till Stugsund. Det är sådana utflykter som man kan göra när vagnarna går på diesel. En tur till Delsbo och Dellenbanans vänner hann man också med på fredagen, men till Delsbo fick man åka eftersom Dellenbanan inte var farbar.

Mer läsning

Annons