Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steg på vägen mot holdingbolag

Representanter från de kommunala bolagen kallas till ett möte med kommunledningen, för att diskutera en eventuell ombildning.

Annons

Nu tar kommunledningen ett steg på vägen mot att bilda ett så kallat holdingbolag att samla de nuvarande kommunala bolagen under. Bolag och berörda förvaltningar inom Hudiksvalls kommun kallas till möte i april. De ska då tillsammans med kommunledningens representanter diskutera hur man ska gå vidare med arbetet.

I dagsläget finns fem kommunala bolag. De tre bolagen Fastighets AB Glysis (Guldsmeden), Hudiksvallsbostäder AB (allmännyttan) och Hudiksvalls näringslivs AB (HNA) ägs till 100 procent, medan Fiberstaden AB (datanät) ägs till 80 procent och Glysis AB (idrottsanläggningar) till hälften. HNA äger i sin tur Forssågruppen AB (företagsfastigheter) till 100 procent.

Vid en eventuell bolagsombildning skulle holdingbolaget drivas som ett moderbolag, som i sin tur styr de olika bolagen som dotterbolag.

Kortare beslutsvägar och en aktiv ägarstyrning har tidigare nämnts som fördelar med en ombildning till holdingbolag. Det skulle också bli möjligt att samla kommunens fastighetsförvaltning, och att resultatutjämna mellan bolagen i koncernen genom de koncernbidrag som skulle berättigas.

Mer läsning

Annons