Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan vaknade och kunde inte gå

/
  • Stefan Sundin feldiagnostiserades av två läkare innan han träffade en specialist som bekräftade hans misstankar om MS.
  • Stefan Sundin i permobilen.
  • Stefan Sundin fick åka rallybil under Glada Hudik summer week.

Över en natt förändrades livet för Stefan Sundin när han drabbades av sjukdomen MS. Det tog nästan två år innan han fick rätt diagnos och då dröjde det inte länge innan han blev rullstolsbunden. Stefan har lärt sig leva med sin sjukdom och hittat ett sätt att ta sig an vardagen med hjälp av sina assistenter.

Annons

Det är tretton år sedan Stefan Sundin fick diagnosen Multipel skleros, MS. Det är en kronisk sjukdom som skadar det centrala nervsystemet som kan leda till förlamning och har för vissa en dödlig utgång. Stefan berättar om natten som förändrade hans liv.

– Jag la mig helt frisk och när jag vaknade kunde jag inte gå. Jag hade ingen värk och kände mig helt frisk dagen innan, men så vaknade jag med fötterna stora som fotbollar. Jag var svälld från fötterna upp till knävecken och när jag försökte ställa mig upp så vek sig benen.

Stefan fick bäras ned till bilen och skjutsades till Hudiksvalls sjukhus. På sjukhuset kunde de inte säga vad som orsakat svullnaden och det tog många månader fyllda av smärta innan de fastställde att Stefan var reumatiker. Under tiden hade Stefan pratat med sin familj och framförallt sin kusin Marita Sundin som led av MS. Stefan hade samma symptom som Marita haft i början av sin sjukdomstid. Eftersom MS har en viss ärftlig risk tog Stefan upp det med sin läkare, men läkaren höll fast vid att Stefan var reumatiker.

Stefan åt medicin mot reumatism men hans värk blev bara värre och efter ett halvår åkte han ned till Gävle för att träffa en ny läkare.

– Han höll också kvar vid att jag var reumatiker. Det var ingen som tog oss på allvar. Men tillslut fick jag äntligen träffa en specialist som sa att jag hade symptom på MS.

Då började undersökningen om på nytt och Stefan var tvungen att ta nya tester och ryggmärgsprover. Det tog ytterligare ett år innan Stefan fick sin slutgiltiga diagnos MS.

– Jag kände mig lättad att äntligen få rätt diagnos efter så lång tid.

Stefan hade ätit medicin mot reumatism i ett och ett halvt år och för att få ut dem ur systemet blev han tvungen att gå på avgiftning. I slutet av år 2002 lades han in på avgiftning i Gävle där han fick stanna kvar i 14 dagar. Men en avgiftning hjälpte inte så några dagar senare fick han åka till Uppsala på ännu en avgiftning där han blev inlagd i åtta dagar.

MS drabbar olika och en del av dem som lider av sjukdomen har ett snabbt sjukdomsförlopp medan vissa kan leva så gott som besvärsfritt med endast skov då de får värk i kroppen under perioder. För Stefan började det i benen och det dröjde inte länge innan han var tvungen att sätta sig i en permobil, en elektrisk rullstol.

– Klart att man blir deppig, många gånger funderade man på om man skulle stå ut med det här eller inte. Man märker ju vem ens verkliga vänner är, de som är kvar. Till skillnad från de så kallade vännerna som man hade när man var aktiv som man inte hört ett ljud av sen jag blev dålig för 15 år sedan.

Efter diagnosen hade Stefan svårt att acceptera sin sjukdom men var tvungen för att kunna leva vidare. Han har haft perioder då det varit riktigt jobbigt men han försöker att hålla i gång.

– Det är viktigt att vara aktiv och inte sitta hemma och tycka synd om sig själv. Man måste komma ut. Jag hade ett plus eftersom jag är fritidsmänniska och tycker om att vara ute.

Stefan berättar att hans absolut största hobby innan sjukdomen var flugfiske, han älskade att vara ute i naturen, men att gå ifrån vanan att bara kliva ut genom dörren och gå och fiska till att hamna i permobil var ett stort steg. I permobilen är det svårt att ta sig ut i naturen och sjukdomen har påverkat hans händer vilket gör det svårt att hålla fiskespöet.

Ett intresse som följt Stefan även under sjukdomsåren är hans stora intresse för bilar och motorsport. Uppväxten i Karlskoga vid Gelleråsen, Sveriges äldsta motorbana, har bidragit till intresset. Stefan har inte själv kunnat köra bil sedan han drabbades av sjukdomen men han håller intresset uppe genom föreningen SMK Hälsinge, som sysslar med rally, rallycross/backe och folkrace.

– Dem har varit ett stort stöd för mig genom sjukdomen.

En gång i veckan deltar Stefan i SMK:s träffar och under förra veckans rally var det andra gången de lyfte Stefan ur permobilen och satte honom i en rallybil så han fick åka.

– Det var roligt. Veckan innan det var jag till Furuvik och åkte berg och dalbana, det har jag inte gjort på flera år, skrattar Stefan.

Han gillar att vara aktiv och hittar gärna på nya grejer att göra, han deltog bland annat i årets blodomlopp i Hudiksvall. Under somrarna passar han på att vara ute mycket då det är lätt att ta sig fram med permobilen, men under vintrarna är det svårare då det oftast är för mycket snö. Stefan har kört fast fler gånger än han kan komma ihåg. Men det är inte bara vintern och snön som ställer till det.

– År 2010 skulle allt vara handikappvänligt. Dit du går ska jag också kunna "gå", med undantag för k-märkta hus. Men det är långt ifrån hur det ser ut.

Det finns fortfarande trottoarkanter så höga att Stefan kan bli tvungen att vända efter han kört en längre bit på trottoaren som i slutet har en alldeles för hög kant att ta sig ned för. Han får ofta köra på bilvägar istället vilket varken han eller bilisterna tycker om. Han berättar också att en del affärer har det så trångt att han måste backa ut ur butiken.

– Det är inte lätt när jag knappt kan vända på huvudet och se vart jag backar. Ibland får assistenten hjälpa mig att flytta saker inne i butiken för att jag ska kunna ta mig fram. Det är inte många restauranger i Hudiksvall jag kommer in på heller och det finns många gamla stenbyggnader med höga stentrappor och ingen möjlighet att ta sig in. Det är tråkigt att inte kunna ta sig in på ställen som man hör andra prata om.

Stefan har mycket hjälp av sina assistenter men det har varit en tuff resa att hitta rätt.

– Det har varit turbulent med assistenterna. Det är svårt att få allting att gå ihop så att det funkar i vardagen, det är så mycket som ska stämma, men nu funkar det väldigt bra.

Om Stefan inte hade sina assistenter skulle han inte kunna bo hemma i sin lägenhet utan vara tvungen att flytta till ett boende.

Att sitta stilla i permobilen hela dagarna tar på kroppen, att inte kunna motionera gör inte kroppen gott. Allt stillasittande har resulterat i att Stefan haft hjärtproblem och att han drabbats av diabetes.

– Det är många tabletter, ibland önskar jag att det fanns en tablett att ta som löste allt.

Stefan blir allt sämre i kroppen och det som nyligen blivit lidande är synen som blir allt suddigare. Men trots kämpiga dagar med värk i kroppen ger han sig ut och umgås med människor och håller humöret uppe.

– Det finns de som har det värre än mig, det får man aldrig glömma.

Fakta:

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om man har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Inflammationerna kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet, och därför kan man få besvär i olika delar av kroppen.

Det finns olika former av MS. Oftast går sjukdomen i skov, det vill säga man har perioder med besvär. Med åren kan man bli sämre också mellan skoven. Vilka besvär man får och hur länge de varar varierar mycket från person till person.

Det finns ingen känd orsak till varför man får sjukdomen och det finns ingen behandling som botar MS, men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet.

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor, och de flesta som får MS är i åldern 20 till 40 år.

En del som drabbas av sjukdomen blir snabbt dålig medan vissa kan leva så gott som besvärsfritt med endast skov då de får värk i kroppen under perioder.

Källa:Vårdguiden

Mer läsning

Annons