Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt stöd till vindkraft

Den ansökan om ekonomiskt stöd för vindkraft som Hudiksvalls kommun lämnade in i mitten på sommaren har beviljats av Boverket.

Annons

- Huvuddelen av pengarna kommer gå till att finansiera en landskapsanalys av kommunen, säger Bengt Gill, planeringschef på Hudiksvalls kommun. Med den kommer det bli möjligt att se var det är lämpligt och var det inte är lämpligt med vindkraft.

Under 2009 har regeringen avsatt 30 miljoner kronor tänkta att användas till planeringsstöd till vindkraft. Och det är alltså en del av denna pott som kommunen ansökte om i mitten av sommaren. Närmare bestämt 862 500 kronor, vilket innebär 75 procent av den beräknade kostnaden på 1 150 000.

Pengar som nu har beviljats. Enligt Bengt Gill behandlades bara kommunens vinkraftsplaner rapsodiskt i den senaste översiktsplanen och ett tillägg ska därför göras. Som underlag för detta tillägg som plan- och byggnadskontoret står för kommer landskapsanalysen att ligga.

Bokverket skriver också i sitt beslut att planeringen för vindkraft ska "ske med en god demokratisk förankring". Hur uppnår ni det?

- Det kommer dels ske ett samråd där det finns möjlighet att lägga fram syndpunkter och därefter hålls en formell utställning. Där har inte bara allmänheten möjlighet att komma med åsikter, utan även andra offentliga organ som länsstyrelsen eller grannkommuner, säger Bengt Gill.

Att alla sidor får komma till tals är enligt Bengt Gill viktigt eftersom vindkraft lätt blir en kontroversiell fråga. Flera olika energiföretag är intresserade av kommunens goda vindförhållanden och kommunen har intresse av energiförsörjningen, samtidigt finns motstridiga intressen inom turist- och friluftsnäringen.

- Det finns många problem. Oftast pratas det om buller och skuggor, men man måste även tänka på att det förändrar landskapsbilden. Det gäller att väga ihop alla aspekterna.

Mer läsning

Annons