Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämma med traditioner i Delsbo

/
  • Riksspelman Thore Härdelin ledde den inledande
  • Yvonne och Bill Tait, Hector och Anne Douglas, Pauline och Åke Inghammar samt Madeleine och Steve Robinson i
  • Syskonen Max och Maja Hoppe från Vaxholm och kusinen Yngve Rindahl från Åkersberga var alla finklädda för dagen. Lotteriet lockade men hade hittills under dagen inte gett någon vinst.
  • Fanbärarna och Järvsöfax väntade utanför Delsbo kyrka för att ansluta till det traditionsenliga tåget upp till forngården och spelmansstämman.

Gemenskap och spelglädje stod som vanligt i fokus när Delsbostämman gick av stapeln på söndagsförmiddagen. Årets två hedersgäster var Östen Eriksson och Järvsöfaks.

Annons

Tradition blandades med nyheter i årets upplaga av Delsbostämman. I takterna till Delsbo brudmarsch tågade hundratals människor från kyrkan till forngården med Järvsöfaks i spetsen. Längs med vägsträckan stod människor och vinkade och fotograferade.

Östen Eriksson, stämmans andra hedersgäst efter travlegenden, berättade i droskan på vägen upp vilken ära det är för honom att få komma hit och hålla det traditionsenliga högtidstalet.

– Det var på sådana här stämmor min musikaliska karriär, om inte började så åtminstone tog fart, berättar Östen Eriksson.

När alla kommit fram till scenen utbringade riksspelman Thore Härdelin, ståtligt iklädd folkdräkt och med guldhänge i ena örat, ett fyrfaldigt leve för hembygden.

– Folkmusik finns över hela världen och den knyter oss samman, hembygd har alla. Hurra för den ni själva tycker bäst om, uppmanade Thore Härdelin.

Precis som musiken sägs ha dialekter som avslöjar var spelmannen kommer ifrån var det många som stoltserade i sin hemtrakts folkdräkter. Delsbodräkten var i klar majoritet med kvinnornas mörka kjolar och röda överdelar, medan männens knappar blänkte som guld i både rock och byxor. I folkmängden fanns även dräkter från Dalarna, Norge, Södermanland och ett prydligt gäng herrar i kilt. De var kanske de mest långväga gästerna för dagen och tillhörde dansgruppen "Scottish country dancers" som senare uppträdde på dansscenen.

– Mönstret på kilten berättar vilken klan man härstammar från, till skillnad från folkdräkterna som är knutna till ett visst område, berättar Åke Inghammar som bott flera årtionden i staden Beauly nära Inverness i Skottland.

På gräsmattan framför hembygdsgårdarna slog sig folk ned på picknickfiltar för att umgås, äta eller lyssna på de många buskspelen. Vid ett av borden satt systrarna Eva-Lena Rindahl och Lillemor Hoppe med varsina familjer, alla i folkdräkt. De berättade att Delsbostämman är en kär familjetradition. Kusinerna Yngve Rindahl, 9 år, Max Hoppe, 9 år och Maja Hoppe, 7 år är fjärde generationen i släkten som är uppvuxna med stämman. Även om Yngve Rindahl faktiskt mutades hit idag med femtio kronor.

– Nästa år blir det minst 65 kronor för att få hit mig varnar han, halvt på allvar, halvt på skämt med en menande blick mot sin pappa Jan Rindahl.

Stämman hade i vanlig ordning ett späckat program med många spelningar, danskurser och barnunderhållning. Stämman avslutades med dansmässan Vindens hjul på söndagskvällen.

Mer läsning

Annons