Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal pantkvitto och uttalade hot – döms till skyddstillsyn

Mannen i 40-årsåldern sa att han skulle förstöra en annan mans bil.
Han följde då efter mannen upp på en matbutik, tog hans pantkvitto och gav sig sedan på bilen i garaget.

Annons

Mannen döms nu för två fall av olaga hot, stöld, två fall av skadegörelse och våldsamt motstånd.

Händelsen på matbutiken i Hudiksvall inträffade i mars förra året. Den dömde mannen ska först ha krävt målsägaren på pengar i garaget. När han svarade att han inte hade något att ge hotade mannen med att han skulle skruva av däcken på bilen och slå sönder den.

Målsägaren gick in i matbutiken och började panta. Då ställde sig mannen i 40-årsåldern bakom honom, tryckte ut ett kvitto, tog det från honom och sprang därifrån.

När målsägaren kom tillbaka till bilen var en backspegel borta. Senare när han hittat backspegeln ska den dömde mannen ha erkänt gärningen och erbjudit honom en krona i avbetalning för brottet.

Hudiksvalls tingsrätt finner mannen skyldig till olaga hot och skadegörelse. Han ska därför betala ungefär 3 700 kronor i skadestånd för skadorna på bilen.

Trots att värdet på kvittot bara uppgår till tolv kronor bedömer tingsrätten handlingen som stöld. Detta eftersom mannen har utsatt en äldre och handikappad man för brottet.

Mannen döms även för att ha hotat en anställd på psykiatrimottagningen i Hudiksvall. Det var när han tog sig in i personalrummet för att hämta kaffe som en anställd konfronterade honom och sa att han inte fick vara där.

Han blev då aggressiv, och sa att han skulle nita den anställde.

Mannen döms även för ett fall av skadegörelse på polisstationen i Hudiksvall och ska därför betala 3000 kronor i skadestånd till Polismyndigheten. Tingsrätten finner honom även skyldig för våldsamt motstånd i samband med ett omhändertagande enligt LOB.

Mannen döms till skyddstillsyn och ska dessutom genomgå den vård som Kriminalvården, socialtjänsten och psykiatrin beslutar om.

Mer läsning

Annons