Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sportkläder nytt miljöhot"

/
  • Sportbutikerna i Hudiksvall säljer Polygienes permanentbehandlade kläder och lösningar som tvättas in eller sprejas på kläder och andra produkter.
  • På etiketten står det att silversaltbehandlingen är miljövänlig. Naturskyddsföreningen och Svenskt vatten menar tvärtom att Polygienes produkter utgör hot mot miljö och hälsa.
  • Polygienes impregnering följer med vattnet från tvättmaskinen till avloppsvattnet, därifrån till reningsverk och sedan vidare till sjöar och vattendrag, enligt Naturskyddsföreningen och Svenskt vatten.

Företaget Polygiene anser att deras klädimpregnering är miljövänlig, eftersom den bidrar till färre tvättar i tvättmaskinen.

Ett hot mot miljö och hälsa, menar Naturskyddsföreningen och Svenskt vatten, och uppmanar konsumenterna att inte köpa produkterna.

Annons

Människans rädsla för bakterier och dofter hotar miljö och hälsa, anser Naturskyddsföreningen och branschorganisationen Svenskt vatten.

De två organisationerna anmälde Malmöföretaget Polygiene till Konsumentombudsmannen på onsdagen, då de anser att företaget bedriver vilseledande marknadsföring av sina bakteriedödande produkter som innehåller miljöfarligt silversalt.

- Silver kan skada livet i vattnet. Det är viktigt att företagen informerar sina kunder om alla relevanta aspekter på en produkt, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Men enligt företagets företrädare är impregneringen raka motsatsen till miljöfarlig.

- Effekten är väldigt miljövänlig. Konsumenten står för 60–80 procent av miljöpåverkan under plaggets livslängd på grund av tvättandet. Vi måste titta på lösningar för att tvätta mindre, det sparar in på vatten, energi och tvättmedel, säger Christian von Uthmann, vd för Polygiene, som omsatte drygt 8,5 miljoner kronor förra året.

Företaget inriktar sig på att dels permanentbehandla kläder och artiklar som tillverkas av de ledande varumärkena inom sport och friluftsliv, dels saluföra konsumentprodukter som antingen tvättas in eller sprejas på kläder och andra produkter. Varorna säljs över hela landet. De två sportbutikerna i Hudiksvall säljer dem i varierande grad.

Läs mer i Hudiksvalls tidning torsdagen den 5 augusti.

Mer läsning

Annons