Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportfiskare bidrar med en kvarts miljon för att riva kraftverk

/

Sportfiskarna bidrar med 250 000 kronor till att lösa in och riva ut ett vattenkraftverk och en regleringsdamm i Nianån i Hudiksvalls kommun.

Annons

I samband med planerna på att bilda ett kommunalt naturreservat av området omkring Nianån finns tanken att riva ut Sofieholms kraftstation vid Nianåns mynning. Nu bidrar Sportfiskarna med en slant till kostnaderna, via projektet Ge fan i våra vatten.

Läs mer: Bra investering att göra naturreservat, tycker kommunstyrelsen.

– Det här är något som vi som förbund ska stötta. Hudiksvall är en kommun som fattar kloka beslut och ett föredöme när det gäller att återskapa de här strömsträckorna, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef på Sportfiskarna.

Sjöarna Lill-Nien och framför allt Stor-Nien används i dag som regleringsdamm, och blir ett definitivt vandringshinder för fisken eftersom den saknar fiskväg. Vattendomen tillåter dessutom nolltappning. Sammantaget ger detta en rad negativa effekter på miljön i hela området, både ovanför och under vattenytan, samtidigt som energivinsten från kraftverket är ytterst liten.

– En kommun kan faktiskt tjäna på att riva ut den här typen av små kraftverk genom att man lockar fisketurister och andra besökare till området, säger Andreas Ollinen.

Om kraftverket och fördämningen rivs blir vattennivån mer stabil och Nianån får ett naturligt flöde. Det ger förutsättningar för mer strandväxtlighet, som är bra för plankton och andra små vattenlevande djur, vilket i sin tur gynnar fisken.

– Vi hoppas att ett nedströmslekande öringbestånd kan etablera sig så småningom. Flodpärlmusslan finns också i Nianån och är viktig, särskilt efter den massdöd som har varit bland flodpärlmussla i Enångersån, säger Johan Andreasson, fiskekonsulent på Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Det är fortfarande oklart vad massdöden bland flodpärlmusslor i Enångersån beror på

Flodpärlmusslan är beroende av öring för att sprida sig, eftersom musslans larver fäster på öringens gälar och följer med när fisken leker uppströms.

– Det kan också bli mer fisk som simmar upp från havet och leker. Om vi får igenom det här kommer det att betyda oerhört mycket för fisken, säger Johan Andreasson.

Projektet Ge fan i våra vatten är en gemensam satsning mellan sportfiskare och rockmusiker, som ville göra en insats för hoten mot livet under vattenytan. Olika insatser har gjorts för att samla in pengar i projektet. Bland annat har man gett ut en skiva och intäkterna går till fiskevårdsåtgärder i hela Sverige.

– Vi har kunnat samla in de här pengarna tack vare att det finns ett så stort engagemang bland svenska sportfiskare, säger Andreas Ollinen och berättar att förbundet organiserar 54 000 sportfiskare.

Ärendet ska behandlas politiskt i Hudiksvalls kommunfullmäktige i slutet av september.

Läs mer: Sista hindren för fisken i Enångersån ska bort

Läs mer: Kartläggningen vid Boda bruk bantas, men fiskevårdsåtgärderna ska genomföras

Mer läsning

Annons