Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmän manifesterar för mångfald

/

Spelmansstämmorna i Delsbo, Bingsjö och Boda har gått samman i en gemensam manifestation mot främlingsfientlighet. Appellen tillkännagavs på tisdagen, och symboliseras genom ett märke som sympatisörer kan köpa och bära.

Annons

Appellen tillkännagavs på tisdagen, och symboliseras genom ett märke som sympatisörer kan köpa och bära.

– Bakgrunden är egentligen det som har inträffat några år, så nationalsocialistiska rörelser har visat intresse för att koppla sig till spemansstämmorna, och få oss att framstå som allierade. Det är något som spelmansrörelsen inte är särskilt roade av. Vi vill markera att de företräder en världsbild som vi inte vill medverka i, säger Roland Hamlin, kontaktperson för Delsbostämman.

Appellen kablades ut på tisdagen, från Folkmusikens hus. Till en början är det de tre spelmansstämmor som varit utsatta för oönskade kopplingar till extremhögern. För att ytterligare understryka ställningstagandet kommer man även att se över kommande Delsbostämmors program.

– Det här kommer att lyftas på olika sätt under årets stämma, och vi ska också titta på Delsbostämmans program. Utbudet av artister ska också visa en mångfald, säger Roland Hamlin.

Många betraktar spelmansstämmorna som ett genuint uttryck för inhemsk kultur. Finns det inte risk att en förändring tas illa upp?

– Det kan hända. Men jag ser inte det som ett skäl för att vi inte ska tala om vad vi tycker.

Mer läsning

Annons