Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren finns kvar...Tennisbanorna vid Glysisvallen

/
  • En bild från, troligen 50-talet, visar tennisbanorna vid Glysisvallen när de var som allra bäst. Tennismatcherna duggade tätt.
  • Sedan 2007 har banorna legat i träda. Nu börjar naturen att ta över.
  • Många liter vatten har under åren gått åt för att hålla grusbanorna i trim.
  • De två grusbanorna, granne med Fredens Kulle, är inne i ett totalt sönderfall. I höst ska de rivas.
  • Trots att verksamheten stått still i flera år finns fortfarande skylten kvar hur banorna ska skötas.
  • Plastlinjerna är sedan länge borttagna, men än kan man se spåren efter dem.
  • Så här såg det ut vid tennisbanorna den 3 maj 1961. Observera att stugan i bakgrunden numera är flyttad 10-talet meter för att tennistältet skulle få plats.
  • Så här ser det ut i dag, jämfört med 3 maj 1961.
  • Näten vid Glysisvallens tennisbanor har gjort sitt.

De två tennisbanorna som varit en del av Glysis- och Kullenområdet i Hudiksvall är snart ett minne blott. Banorna och området däromkring med bland annat det stora gröna tältet har börjat förfalla i väntan på rivning.

Annons

Från att ha varit i Hudiksvalls Tennisklubbs ägo övergick området hösten 2006 till Håsta IBK, för att från årsskiftet 2010 åter vara under kommunal förvaltning. Just nu söks pengar i den kommunala budgeten, och målsättningen är att både tält och banor ska vara borta i höst.

Tennisklubben har numera hela sin verksamhet i anläggningarna, granne med Bromangymnasiet. 2006 var sista sommaren som grusbanorna vid Glysisvallen var i bra skick. När de nu försvinner för gott under hösten är den en idrottshistorisk epok som försvinner i Hudiksvall. Här låg också en bra bit in på 60-talet Glysisvallens ishockeyrink där Strands hockeykrigare härjade på vintrarna.

Sedan länge är linjer och nät borttagna på utomhusbanorna. Nu börjar även de staket som omgett anläggningen att förfalla. Vårblommorna har fått fäste i det röda tennisgruset, där man fortfarande kan se spåren efter de vita linjerna.

Men det fanns en tid då tennisverksamheten var livlig på de båda grusbanorna vid Glysisvallen. Banorna har funnits sedan 40-talet och här har det spelats åtskilliga singlar och dubblar genom åren. För att inte tala om alla seriefighter mot lag från Ljusdal, Färila och Bollnäs. Det gröna tennistältet, som nu också ska rivas, byggdes av tennisklubben 1975.

Mer läsning

Annons