Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren finns kvar… Här byggdes Bergqvists båtar

/
  • 1. En så kallad Pettersson-båt som Erik Bergqvist byggde 1937 åt Hugo Fors i Njutånger. Den finns att beskåda i dag på museet i Borka, Enånger.
  • 2. Tidens tand har gnagt på Pettersson-båten som byggdes 1937.
  • 3. Det var i den här oansenliga byggnaden som Erik Bergqvist tillverkade 200 träbåtar.
  • 4. Det här mallar som Erik Bergqvist använde sig av när han tillverkade sina träbåtar.
  • 5. Det var genom den här dörren som de stora träbåtarna rullades ut för att senare sjösättas, eller för att dras till Wedins verkstad i Enånger där motorerna lyftes i.
  • 6. Sven Olof Biller i den verkstad där Erik Bergqvist höll till och tillverkade träbåtar mellan 1928 och 1969.
  • 7. Ringen på spiken är troligen en del till ett kajutfönster.
  • 8. På hyllorna i verkstaden finns än i dag föremål som påminner om båtbyggartiden.
  • 9. I en oisolerad träbyggnad tillverkade Erik Bergqvist sina båtar. Kanske det är Eriks såg som hänger kvar än i dag på väggen.
  • 10. Mallar till träbåtar som håller på att vittra sönder. Här i verkstaden i Hålsänge byggdes 200 träbåtar.

Under vinjetten Bergqvists båtar har tidningen presenterat en miniserie om båtbyggaren Erik Bergqvists träbåtar. Trots att tillverkningen i Enånger upphörde för drygt 40 år sedan finns fortfarande spår kvar efter honom.

Annons

I en verkstad utan egentlig eldstad och med kutterspån som isolering på golvet tillverkade Erik Bergqvist inte mindre än 200 träbåtar av varierande storlek mellan åren 1928 och 1969.

I dag ägs Bergqvists fastighet i Hålsänge, Enånger, med tillhörande verkstad av Sven-Olof Biller. Han har bevarat mycket av Erik Bergqvists verktyg och annan utrusning, som exempelvis mallar i trä.

Från 60-talets början blev det allt färre fiskebåtar som byggdes och verksamheten hos Erik Bergqvist övergick sedan nästan enbart uteslutande till så kallade snebbor.

I dag kan den som besöker museet vid Borka brygga ta del av Erik Bergqvists hela produktion på ett dokument. Han var noga att dokumentera allt, och här kan man exempelvis läsa att under 1967 tillverkade han inte mindre än 13 snebbor mot sju det sista året, 1969. Under krigsåren, 1939–1945 tillverkades 17 båtar, de flesta stora fiskebåtar.

Erik Bergqvist var också verksam som fiskare med Våtnäs som hemmahamn. Han tillverkade även sparkar i sin verkstad i Hålsänge. Erik Bergqvist avled den 14 maj 1989. Han blev 87 år.

Mer läsning

Annons