Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparade EU-pengar till varselutbildningen

– Socialfonden i Norra Mellansverige där Gävleborg ingår har faktiskt pengar kvar, konstaterar Åsa Lindh, generaldirektör i Svenska EFS-rådet.
I övriga Sverige är kompetenspengarna redan intecknade för år 2009.

Annons

– Vi satt som på nålar i onsdags. Det känns fantastiskt skönt att vi har 30 miljoner kronor kvar som vi hade lagt undan för varselinsatser, säger Karin Gellin, projektsamordnare för Socialfonden för Norra Mellansverige, där Gävleborg ingår tillsammans med Dalarna och Värmlands län.

Den här veckan kom besked från svenska EFS-rådet att söktrycket efter utbildningspengar hade blivit så stort att alla ansökningar måste skjutas på framtiden och att 2009 års svenska pott redan var intecknad. Efterfrågan på utbildningsstöd till arbetslösa, sjukskrivna och från varslande företag har blivit väldigt stort.

– Söktrycket har ökat dramatiskt, säger Åsa Lindh, generaldirektör för Svenska EFS-rådet. Vi har redan nu intecknat 2009 års pott med pengar. Vi begärda att vår ram för 2009 skulle utökas så att man skulle göra det möjligt att använda kommande års pengar. Men krisen har slagit mot hela svenska ekonomin och våra önskemål fick inte plats inom den hårt ansträngda statsbudgeten.

Socialfonden för Norra Mellansverige, som omfattar Gävleborg, hade förutseende nog lagt undan pengar för att klara sitt stöd till varselutbildningen.

– Vi måste göra prioriteringar. Ansökningarna ska vara inne senast 4 maj och sen stänger vi. Det är fråga ettårs projekt . Av de tio projekt som man gjorde förstudier på för varselåtgärder kom sex från Gävleborgs län, säger Karin Gellin.

Mer läsning

Annons