Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande splittring av klassen

/

Sommarlovet närmar sig fort. För många sjätteklassare är det sista tiden med samma klass. När de börjar högstadiet i höst kommer de att gå i nya klasser. En av klasserna som ska splittras är klass 6a på Ede Skola.

Annons

Det är en lugn och koncentrerad grupp som sitter och jobbar med klassrumsdörren öppen. Plötsligt är några högstadieelever där.

– Alla här inne är bögar, skriker de.

Få elever tittar ens upp, de fortsätter att jobba.

– Vi blir nog inte lika stökiga som många av de nuvarande högstadieeleverna, säger Jonna Strand i klass 6a på Ede Skola.

– Nej, vi har varit en lugn klass, säger An Groth.

På väggarna i klassrummet hänger bilder med färgcirklar som eleverna har målat. På whiteboardtavlan står dagens schema. Helgen, Historia/Läsa, Besök av Emelie R, Matte strategier, Lunch med bakad potatis och olika röror, Promenad, Engelska, Läxor.

Efter sommarlovet kommer det att sitta nya elever i det här klassrummet. Klassen, som nu heter 6a, splittras inför högstadiet. Både deras lärare, Lotta Nilsson, och de flesta eleverna är positiva till splittringen.

Lotta Nilsson säger att nya klasser ger eleverna en extra chans att möta nya vänner. De får också en möjlighet att bryta invanda mönster och byta roller i klassen.

Att bli högstadieelev är efterlängtat.

– Spännande! utbrister flera av eleverna i 6a.

– Läskigt! säger någon, men ångrar sig sen.

Elin Svensson berättar att man som dagisbarn, lågstadie- och mellanstadieelev alltid känner sig liten. På högstadiet har man blivit äldre, större, tuffare.

– När man är liten kan alla se ner på en, säger Melinda Gunsth.

Men högstadiet för också med sig nya orosmoment. Flera elever uttrycker prestationsångest inför betyg. Att komma för sent. Inte hitta rätt klassrum. Inte komma ihåg vilket ämne man ska ha.

På rasten stannar sju tjejer i klassrummet. De har alla blivit föreslagna som konferencierer på den annalkande skolavslutningen. Vanligtvis brukar det bara vara ett par tre stycken som är konferencierer. Men Lotta Nilsson är öppen för förändring. Precis som eleverna nu måste vara öppna för förändringarna på högstadiet.

– Det enda som är konstant nu för tiden är förändring. Det handlar bara om att kunna förhålla sig till den på ett bra sätt, säger hon.

Mer läsning

Annons