Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOS-anropare hörde av sig

Mysteriet med nödropet i havet utanför hälsingekusten ser ut att vara löst. En man hörde av sig på torsdagskvällen och sade att han sänt en SOS-signal, men lyckats ta sig in i hamn för egen maskin.

Annons

När mannen ringde sjöräddningen vid 21-tiden hade sjöräddningen och kustbevakningen arbetat intensivt under hela eftermiddagen med att söka efter det nödställda fartyget.

Mannen sade att han ropat mayday på radion utanför Prästgrundet, men att han inte hade hört något svar. Nödropet berodde på att en bom till jibseglet gått av, men trots det kunde han ta sig in till Söderhamn utan hjälp.

Flera fartyg hörde SOS-anropet som gick ut klockan 13.14 på eftermiddagen. Då blåste det 18 sekundmeter och var upp till fyra meter höga vågor. Båten larmade bara en gång och angav varken position eller vad som hänt.

Sjöräddningen och Kustbevakningen arbetade intensivt hela eftermiddagen fram till klockan halv åtta utan att hitta vare sig någon båt eller spår från någon förlisning.

- Vi har letat med fem båtar och en helikopter hela eftermiddagen. Det är ett jättestort pådrag där folk som bor på öarna och flera fritidsbåtar deltagit i sökandet men utan resultat, sade Petter Sandin, skeppare på sjöräddningens båt i Hudiksvall, på torsdagskvällen.

Mer läsning

Annons