Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopcontainrar tas bort …i fritidshusområden

/
  • Kommunen hoppas att soporna i fritidshusområden blir bättre sorterade om alla ha enskilda sopkärl.

Mindre mängd sopor – bättre sorterade. Det är målet när Hudiksvalls kommun nu inför enskilda sopkärl i de allra flesta fritidshusområden.

Annons

– Vi har som mål i kommunen att minska mängden avfall och då är det inte bra med stora kärl. Att ha en container är ofta olämpligt, för där slängs det andra saker än hushållssopor, säger Pär Norberg, avfallschef på Hudiksvalls kommun.

Förhoppningen är att folk ska bli bättre på att sortera ut förpackningar och slänga mindre när de får egna soptunnor. Dessutom är risken med gemensamma kärl att några som inte är med och betalar för sophämtningen också slänger sina sopor där.

Projektet med att gå igenom alla fritidshusområden i kommunen där det nu finns gemensamma sopcontainrar, och ersätta dem med enskilda sopkärl så långt det är möjligt, beräknas vara klart till hösten.

– Vissa områden kan vara lite knivigare, men de allra flesta ska vi vara klara med då, säger Pär Norberg.

Om det skulle kunna bli problem i ett område med att enskilda sopkärl står i vägen för uttryckningsfordon kan det vara så att man måste behålla en container eller gemensamma soptunnor där. I vissa sommarstugeområden kanske det blir ett gemensamt hämtningsområde dit alla får dra sina soptunnor. Ett annat alternativ är att alla enskilda soptunnor står samlade på en plats.

Kommer sophämtningen att bli dyrare för de som nu får egna sopkärl?

– Det beror på vilken kärlstorlek man väljer om man får betala mer än tidigare, men det blir inga större skillnader, säger Pär Norberg.

Tidigare har Hudiksvalls kommun registrerat och märkt alla kärl där det finns året runt-abonnemang. När samma inventering nu görs av fritidsabonnemangen passar kommunen på att byta till enskilda sopkärl där det är möjligt. Märkningen är också en förberedelse för att lättare kunna införa matavfallsinsamling i framtiden.

Mer läsning

Annons