Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopavgifter varierar stort

/
  • En bastant hög med tryckimpregnerat trä väntar på flisning på Ulvberget i Hudiksvall.

Avgifterna för privatpersoner som lämnar in svårhanterligt avfall varierar betydligt mellan kommunerna i Hälsingland.

Annons

I Edsbyn kostar det 2 800 kronor/ton plus moms att lämna tryckimpregnerat virke på återvinningscentralen. I Söderhamn kostar det ingenting, så länge virket ryms på en släpvagn. Hudiksvall är dyrast i Hälsingland när det gäller asbest, 1,50 kronor per kilo.

Det handlar om sex olika avfallstyper: Asbest, spillolja, däck på fälg, tryckimpregnerat trä, byggavfall som gipsplattor och isolering och elskrot som inte tas omhand av tillverkarna, till exempel . varmvattenberedare och elelement.

Gemensamt för dem är att avfallet har medfört extra kostnader för kommunerna, antingen för att de måste betala avgifter för att lämna det vidare eller för att avfallet kräver särskild hantering på plats.

Avgifterna påverkas också av politiska avvägningar. Ju lägre den allmänna sophämtningstaxan är, desto större blir behovet av att finansiera verksamheten med hjälp av avgifter på inlämnat avfall. Renhållningen ska i princip vara självförsörjande, vilket gör att kostnaderna måste täckas på något sätt.

– Det går inte en skattekrona till vår verksamhet, säger Nils-Ola Norlin, avfallschef i Hudiksvalls kommun.

Ljusdal sticker ut genom att inte ta betalt för någon av avfallstyperna. Det gäller för privatpersoner så länge de inte har mer avfall än vad som ryms på en vanlig släpvagn. Kommer de med en lastbil eller en container får de betala enligt taxan för företag.

Mer läsning

Annons