Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonjas och Carinas bok fick GW att ringa

/

Kriminologi ligger i tiden, tv-kanalerna fullkomligen svämmar över av smarta kriminalare och vid universiteten hör ofta kriminologutbildningen till ett av de mest sökta programmen. Men för gymnasieelever finns det ingen lärobok i ämnet. Förrän nu, då två lärare bestämt sig för att helt enkelt skriva en. Initiativet fick självaste Leif GW Persson att ringa upp.

Annons

Julius von Balk ligger på golvet, omgiven av sedlar, pistol och en påse vitt pulver. Han har just blivit offer i en mordhistoria, något han utsatts för många gånger på Bromangymnasiet i Hudiksvall, där han ingår i undervisningen på ekonomiprogrammets kriminologikurs. Lärarna Sonja Nilsson och Carina Östlin brukar blanda in olika moment för att göra lektionerna så verklighetsförankrade och stimulerande som möjligt. När eleverna inte sysselsätts med att försöka lösa Julius mordgåta, kan det till exempel bli studiebesök på rättspsyk, hitta på och göra film av olika brottsscenarier, eller så kan man få besök av polisen som tar upp angelägna ämnen.

– Kriminologi är ett hemskt roligt ämne, det finns alltid aktuella fall att diskutera. Som det ser ut nu är det terroristlagstiftningen vi tittar på - uppkomsten, förklaringar, konsekvenser och hur terrorism skulle kunna minska i vårt samhälle, säger Sonja Nilsson.

Läs också: Nytt programutbud på Bromangymnasiet

De har varit ett team länge, Sonja och Carina. De läste på universitetet samtidigt, tog magisterexamen i ekonomi och pedagogik samtidigt, Carina har dessutom en i rättsvetenskap och Sonja en fil kand i psykologi. De funderade ungefär samtidigt på frågan "kanske man skulle bli lärare?", och när två tjänster utlystes på Bromangymnasiet 1997 sökte de och fick båda två jobb. Sedan dess har de samarbetat också i klassrummet i bland annat ämnet kriminologi. Men hittills har de undervisat utan lärobok, det har helt enkelt inte funnits någon.

– Vi var rätt tidiga med att först ta in juridisk inriktning och sedan kriminologi som fördjupningskurs på det ekonomiska programmet, och när vi började leta material att undervisa med fanns det bara böcker för högskolestudenter. Det är alldeles för svårt att lägga framför våra elever, säger Carina Östlin.

Så undervisningen fick ske med hjälp av power points och annat material som de utarbetade efter egna huvuden. Och i våras började tanken gro: Varför inte helt enkelt skriva en egen lärobok i kriminologi?

– Vi har ju materialet, så nu är det bara att kontakta förlaget tänkte vi, berättar Sonja Nilsson.

Och förlaget, Gleerups, visade intresse omedelbart. Ämnet ligger i tiden och är populärt på högskolan, så många gymnasier borde ha användning för boken, resonerar Sonja och Carina.

Men även om materialet fanns där har det varit ett hårt jobb att skriva ihop det.

– I en bok får det inte finnas minsta fel, det går ju inte att rätta till i efterhand, så man kan ha suttit en hel dag men bara fått ner tre rader eftersom man klurat jättemycket på detaljer, säger Carina Östlin.

– Och vi har arbetat mycket med att anpassa språket, säger Sonja Nilsson.

– Det var lätt att gå in i det högtidliga språket, men då hejdade vi oss och tänkte att "det här är ju inte för ungdomar, vi måste backa och skriva om", säger Carina Östlin.

Skrivandet har å andra sidan varit lätt i det hänseende att de ramar de fått från Skolverket har varit lätta att utgå från. I princip har de kunnat fylla boken med det de själva tycker är bra för ämnet. Boken, som de tror ges ut hösten 2016, startar med en historisk tillbakablick, från 1200-talet när våldtäkt sågs som ett egendomsbrott, då kvinnan var mannens ägodel. I ett kapitel avhandlas psykologiska aspekter bakom brott - vilka orsaker kan ligga bakom?

– I gamla dagar sas det att man kunde se på människors utseende vilka som var benägna att begå brott. En typisk brottsling hade till exempel långa armar, berättar Sonja Nilsson.

Ett av bokens kapitel ska bestå av porträtt. Intervjuerna ska vara klara inom några veckor och man har fått tag på spännande intervjuobjekt: Olavi Blomfjord (en av poliserna som grep Mattias Flink), Annika Östberg (som satt fängslad nästan 30 år för dubbelmord i USA), Henrik Belfrage (professor i kriminologi) och Sture Bergwall (dömd och frikänd från ett flertal mord, också känd som Thomas Quick).

– Och en kväll ringde Leif GW Persson ... Jag trodde inte ens att det var ett skämt för det hördes så tydligt att det var han, säger Carina Östlin.

– Då blev vi lite paff, säger Sonja och skrattar.

Läs också: Hör Leif GW Persson som black metal-sångare

Båda två följer Veckans brott och ser tv-programmet som en av veckans högtidsstunder. Men det krävdes en hel del detektivarbete och två hederligt gammaldags pappersbrev för att få tag på den närapå kultförklarade författaren och kriminologen.

– "Du ska inte tro att jag skiter i sådana som dig", sa GW när han ringde vid 22-tiden. Han ville gärna vara med i boken, men han tyckte det var för långt att åka till Hudiksvall.

Därför väntar en Stockholmsresa för Sonja Nilsson och Carina Östlin. På tisdag gör de studiebesök under inspelningen av Veckans brott och några timmar har avsatts för att intervjua Leif GW Persson.

– Vi ska prata om brott och brottsbegrepp och kanske förhoppningsvis berättar han om något som han har varit med om. Vi får se vad han är på för prathumör, säger Carina Östlin.

Läs också: Dokumentär om GW i jul

Mer läsning

Annons