Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen ger oss mer hudcancer

/
  • Det är bättre att gå och kolla sig en gång för mycket om man är orolig för sina fläckar, anser överläkare Gunnar Wagenius . Foto Scanpix

Allt fler drabbas av hudcancerformen malignt melanom. På tio år har antalet fall ökat med 166 procent i Gävleborgs län.

Annons

Hudcancerformen Malignt melanom är det som ökar mest av samtliga cancerformer. I en undersökning av hela sjukvårdsregionen Uppsala-Örebro, där Gävleborgs län ingår, har man nu sett att denna cancerform ökar kraftigt i hela området som sträcker sig över sju län. Antalet nya fall har ökat med cirka 51 procent och i Gävleborgs län specifikt med 166 procent, från 32 nya fall 1997 till 85 nya fall 2008. Den dramatiska ökningen tror Gunnar Wagenius mest beror på slumpen. Men han är oroad över den faktiska ökningen.

- Det är obegripligt. Jag tror vi förhåller oss till solen på ett inte så förnuftigt sätt, säger Gunnar Wagenius, överläkare vid cancerkliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala, som ansvarar för det regionala registret för malignt melanom.

Det är nästan lika många män som kvinnor som får hudcancer men det anmärkningsvärda är att fler kvinnor än män drabbas upp till femtioårsåldern då menstrationen vanligtvis upphör.

- Det skulle kunna vara en hormonell inverkan, men det är ingenting vi vet, säger Gunnar Wagenius.

Män är överrepresenterade i åldrarna 60-79 år.

Mer läsning

Annons