Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kritiserar Hudiksvall

Ett äldreboende i Hudiksvalls kommun klandras nu av Socialstyrelsen sedan en 84-årig man dött efter att ha svalt sin tandprotes.

Annons

I maj bodde den 84-åriga mannen på ett särskilt boende i Hudiksvalls kommun. I våras råkade han sätta i halsen vid lunchen. Mannen klagade över att han hade ont i halsen och att det kändes som att matbiten fortfarande satt kvar.

Efter kontakt med jourläkare beslöt sjuksköterskan på boendet att avvakta, men att mannen skulle få extra tillsyn under natten.

Sedan gick någonting fel. Trots att mannen larmade personalen om natten, fick han ingen hjälp. Istället ringde han då upp sin dotter. Det enda svaret han fick var att det var dags för honom att sova.

Senare på natten fick han åka till sjukhuset, där läkarna upptäckte att 84-åringens tandprotes fastnat i svalget. Han opererades men drabbades av komplikationer och avled en kort tid därefter.

Socialstyrelsen kräver nu att kommunen förbättrar sina rutiner. I sin bedömning anser de att det är anmärkningsvärt att personalen på boendet inte gick till mannen när han larmade, trots att de hade fått instruktioner om att mannen fordrade extra tillsyn under natten.

En redovisning om vidtagna åtgärder, med uppföljning, ska lämnas till Socialstyrelsen senast den 1 februari, 2010.

Mer läsning

Annons