Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöproduktionen som minskar snön på sikt - kanoner klassas som miljöbovar

/
  • Snökanonerna i Hälsingland kräver inte bara enorma mängder vatten, utan också mycket energi.

Snökanonerna sätts in allt tidigare under säsongen till följd av högre temperaturer. Samtidigt slukar kanonerna enorma mängder energi, som på sikt påverkar klimatförändringarna.

Annons

Läs mer: Snökanonerna i gång i Järvsöbacken

Snökanonerna sätts in allt tidigare under säsongen till följd av högre temperaturer. Samtidigt slukar kanonerna enorma mängder energi, som på sikt kan påverka klimatförändringarna.

Till följd av varmare temperaturer i de svenska fjällen sätts ofta snökanonerna i gång allt tidigare under skidsäsongen. Samtidigt beskrivs maskinerna som riktiga miljöbovar.

Detta inte minst eftersom konstsnön kräver enorma mängder vatten. Hur mycket som får tas från en källa regleras från fall till fall, och kontrolleras av länsstyrelsen. Överskrids gränsen riskeras torrläggning. Efter utbyggnationer av anläggningen i Järvsöbacken bytte man 2008 från att använda en mindre tjärn till att ta vatten direkt från Ljusnan. De uppemot 200 snökanonerna kan användas samtidigt.

– Vi har ett enormt bra snösystem. I praktiken behöver vi bara tolv dygn med fem minusgrader för att göra hela anläggningen. Redan nu kan vi öppna från toppen, säger vd Peter Augustsson.

Läs mer: Nu fylls skidbackarna i Hassela med snö

Snökanonerna slukar fortfarande stora mängder el, även om tekniken utvecklats. Elräkningen toppar företagets kostnader tillsammans med personallön för 120 anställda. Liksom på Hassela Ski Resort är man minst lika beroende av snökanonerna som av vädret.

– Hela byn är ju uppbyggd på att det kommer skidgäster, säger Peter Augustsson.

I Hassela används vatten från en närliggande tjärn till de cirka 50 kanonerna. Jan Söderlund är driftledare på skidanläggningen sedan många år tillbaka. Han vittnar om säsonger som blir kortare .

– De senaste två åren har det varit särskilt tydligt hur snötillgången minskar. Självklart känner man en viss oro. Det är ju kyla och snö vi lever på, säger han.

Ju snöfattigare vintrarna blir, desto mer beroende av snötillverkning kommer alla skidresorter att bli, menar han. Konkurrensen om skidåkarna är redan hård som den är. Samtidigt är det inte ett alternativ att lägga av med konstsnön för att långsiktigt gynna miljön.

– Det går inte. Dessutom blir det betydligt kraftigare snö av kanonerna än av natursnö, säger driftledaren.

Läs mer: Så ska kommunen lösa vattenförsörjningen till snökanonerna

Men man försöker pressa ned priserna. Förra året byttes Hasselaanläggningen ut en del av sina kanoner mot energisnålare varianter. Normalt ligger elförbrukningen på kring 500 kilowatt per timme, vilket motsvarar energiförbrukningen för om en 42 tums plasma-tv skulle stå påslagen i drygt 60 dygn.

– Med de nya sparar vi in ungefär 200 kilowatt per timme vi kör kanonerna. Det är oerhört mycket om man jämför med förra året, säger Jan Söderlund.

Målet är att inför kommande säsong byta ut samtliga maskiner, samt investera in en ny pump i tjärnen.

– Det här blir en investering dels för miljön och dels för vår egen plånbok. Alla tjänar på det, säger Jan Söderlund

Läs mer: Bollebacken investerar för miljonen: "Nu kommer snön tidigare"

Mer läsning

Annons