Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökaos med flera avåkningar

/

Ostliga vindar skapade under måndagen snökaos efter hälsingekusten. Under dagen rapporterades ett 40-tal avåkningar in och bärgningsbilarna fick arbeta för högtryck.

Annons

Tätt snöfall med halka, snörök och dålig sikt skapade stora problem i trafiken under måndagen.
-Vi kör för högtryck. Sedan i fredags har vi knappt sovit. Det ligger bilar överallt. Alla våra bärgare är ute och jobbar. Just nu ligger det minst fem bilar i dikena och väntar på att bli bärgade, berättade Peter Norén på Assistancekåren i Hudiksvall vid lunchtid på måndagen.
-E 4 är rent kaos, där ser man nästan ingenting och på små vägar syns knappt dikena. Det är svårt att hålla sig på vägen. Behöver folk inte ge sig ut tycker jag de ska vara hemma. Jag hoppas att det lugnar ner sig snart, nu är det inte roligt ute på vägarna.
Även Jourbärgarna i Hudiksvall fick arbeta för högtryck och de båda bärgningsfirmorna uppskattar att de tillsammans fick hjälpa ett 40-tal fordon som åkt av vägen under måndagen. Dessbättre har ännu inga allvarliga olyckor i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner rapporterats in.
Snöfallet har stundvis varit väldigt lokalt. Snön kommer utifrån havet där luften är fuktig. När sedan luften kommer in över land där det är kallare bildas snöfall.
- Vi ska slippa det här fenomenet under tisdagen, men under onsdagen har vi åter ostliga vindar och då väntas snöfall där det lokalt kan komma stora mängder, säger Anna Österman på SMHI.

Strax före klockan 14 på eftermiddagen snöade det fortfarande kraftigt i området runt Enånger. Men i Hudiksvallstrakten hade läget i trafiken förbättras. Det finns dock fortfarande risk för kraftig snörök.

Mer läsning

Annons