Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökaos i norra Hälsingland

/
  • Harry Häggmark hade tagit paus i Harmånger, men hade många mil kvar att avverka i snöovädret, före målet i Östersund.
  • Jesper Olsson väntade i Harmånger, men gav sig till sist av norrut mot Umeå med sin tradare.
  • Ymnigt snöfall och blåst orsakade stora problem i trafiken på onsdag kväll, främst i Nordanstig.
  • Snöröken var tät på E 4, men söder om Gnarp flöt trafiken trots allt, om än i sakta mak.

Det rådde trafikkaos på E 4 natten till torsdag. Vägen blockerades av stillastående bilar, bärgare jobbade för högtryck och bussar ställdes in.

Annons

– Gnarp har de största problemen, som vi försöker avhjälpa nu. I övrigt kör vi snöröjning och halkbekämpning för fullt, berättade jourhavande vid Peab, Fredrik Alcén, på onsdag kväll.

Snöovädret kom med full styrka, med täta snöbyar och kraftig blåst, under onsdag eftermiddag. I Harmånger stod flera långtradare och väntade på klartecken för trafiken.

När mörkret hade lagt sig, och snöyran tiltog, fanns nästan ingen sikt på E 4. Den sparsamma trafiken flöt med knappt styrfart, medan drivorna växte i väntan på plogbilarna. I Gnarp blockerade ett tiotal långtradare trafiken. Två bärgare för tunga fordon, rekvirerade från Hudiksvall och Sundsvall, jobbade för fullt med att få ekipagen i rullning igen.

Tre av KR Trafiks bussar på linje 29 satt också fast i snökaoset. Under kvällen ställdes flera bussturer in, enligt depåchefen Katrin Ring i Hudiksvall.

– Det handlar ju om säkerhet, man kan inte vara dumdristig. Är det bara plogat och sandat, då kör vi. Nu får vi försöka lösa situationen efter hand, sade Katrin Ring.

Vid 23.25 blockerades all södergående trafik på E 4 i höjd med Njutånger. Efter intensivt arbete kunde trafiken en halvitmme senare börja släppas fram.

På torsdagsmorgonen strax före klockan 8 kanade en polsk långtradare av vägen i Rödebacken, Gnarp. Den hamnade i diket men ska enligt uppgifter från Peab och polisen inte ha orsakat några större trafikstörningar.

Mer läsning

Annons