Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart börjar den stora vaccineringen

/
  • Maja Karlsson är ett av barnen som kan vaccinera sig mot svininfluensan. Här kontrollerar distriktssköterska Karin Nilsson hur mycket Maja har vuxit sedan senaste rutinkollen.

Över 1 000 små barn i Hudiksvall och Nordanstig väntar på svininfluensavaccin.

Men för att hinna med arbetet kommer all annan verksamhet vid barnavårdscentralerna att hålla stängt.

Annons

Först ut att vaccineras, efter riskgrupperna gravida, kroniskt sjuka samt vårdpersonal, kommer barn mellan 3 och 5 år att vara.

– Små barn betraktas vara stora smittspridare, säger Anneli Samuelsson, vårdenhetschef vid Hudiksvalls hälsocentral.

I Hudiksvalls kommun räknar vården med att det finns omkring 800 barn som är aktuella för vaccination vid barnavårdscentralerna, BVC. I Nordanstig handlar det om knappt hälften. Men hur många som faktiskt kommer att utnyttja erbjudandet är svårt att förutspå.

– Det brukar aldrig vara hundra procent som kommer. Men vi rekommenderar alla att vaccinera sig.

Svininfluensavaccinationen kommer att ske samtidigt över hela landet. Samtliga landets 3-5-åringar kommer att ha möjlighet att få sin första dos under vecka 44.

Till skillnad mot övrig vård kommer BVC inte att ta hjälp av frivilliga vaccinerare. Eftersom det är små barn som ska ges en spruta anser Anneli Samuelsson att det är bättre om vana sköterskor tar hand om vaccineringen.

Men det innebär också att all ordinarie verksamhet vid BVC får ta ett kliv åt sidan för att personalen ska hinna med det tidskrävande arbetet.

– Det här ger komplikationer för den ordinarie verksamheten. Allt har planerats om och skjutits upp en vecka, säger Anneli Samuelsson.

Mer läsning

Annons