Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt grejad vaccinering

/
  • Distriktssköterska Ingrid Stålberg ger Anna Bolinder en spruta med vaccin mot svininfluensan. Om några veckor är det dags för dos två.

Det är premiär för massvaccineringen mot svininfluensa på Högliden i Hudiksvall. Först ut är personer i riskgrupperna, och vaccinet räcker bara till dem.

Annons

Anna Bolinder slår sig ner i stolen för sin spruta. Hon tyckte att det var självklart att ta vaccinet, eftersom hon har sjukdomen kol. Själva sticket är över i ett nafs, och hon får med sig ett vaccinationskort som hon ska ha med sig nästa gång det är dags för sprutor, i vecka 47–48

– Det kändes ingenting, säger hon. Jag brukar ta influensasprutor, så det var inget märkvärdigt, säger hon när hon går ut för att vänta kvar en kvart i väntrummet.

– Vi ser efter så att de inte får en allergisk reaktion, säger Anneli Samuelsson, vårdenhetschef vid Hudiksvalls hälsocentral.

Under förmiddagen hann personalen på Högliden vaccinera 120 personer, under eftermiddagen runt 60. Det var mest folk på morgonen, men det har varit ett jämt flöde i de rymliga lokalerna sedan dess.

– Jag har varit här sedan ett, säger distriktssköterskan Ingrid Stålberg, det har gått som på löpande band hittills.

Det har dock varit flera personer som har missat informationen i broschyren som skickats hem om när det är dags att vaccinera sig. Under vecka 43–44 är det bara personerna i riskgruppen för svininfluensan som kan få sin spruta.

Vaccinatörerna har helt enkelt fått mota iväg de som inte är i riskgruppen.

– Vi har fått så lite vaccin att vi måste prioritera hårt. Bara riskgrupperna kan få vaccin nu, annars räcker det inte, säger Anneli Samuelsson.

Mer läsning

Annons