Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb vår ökar risk för gräsbränder

Nu tinar vårsolen bort snön med rasande fart. Men samtidigt som fler rör sig ute i skog och mark så ökar också risken för gräsbränder.

Annons

Räddningstjänsten manar till extra försiktighet i samband med gräsbränning och grillning.

– Det torkar upp fort i markerna och många vill bränna rent och släppa fram det gröna, men i värsta fall behövs det bara ett vindkast för att olyckan ska vara nära, säger räddningschefen Lennart Juhlin.

På bara någon minut kan en gräsbrand skifta från att ha varit lugn och under kontroll till att brinna häftigt och sprida sig. Vinden påverkar också spridningsrisken. När det råder stark eller byig vind kan det vara mycket farligt att elda utomhus.

– Det har hänt att folk varit nära att elda upp sina hus, och några gånger fått problem med hjärtat av chocken, berättar Lennart Juhlin.

I dagarna är det också många som har plockat fram sina grillar. Många gräsbränder uppstår just i samband med grillning och därför är det viktigt att följa de säkerhetsåtgärder som finns.

– På gasolgrillar ska slangarna kollas så att det inte torkat och fått sprickor, det ska inte heller finnas något övrigt läckage. Man bör också vara uppmärksam på var man ställer sin grill, att det inte är för nära en vägg till exempel.

Ett vanligt problem med kol- och engångsgrillar är att kolet slängs i soppåsen innan det slocknat tillräckligt.

Under helgen har gräsbränder drabbat flera delar av landet och enligt SMHI är brandfaran stor under den kommande veckan.

Mer läsning

Annons