Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglade sprit och öl från Tyskland

Två män i 40-årsåldern döms av Hudiksvalls tingsrätt till villkorlig dom med samhällstjänst för smuggling av sprit, öl och cider från Tyskland till Sverige.

Annons

De två männen stoppades av tullen i Malmö i mars i år när de körde en hyrd skåpbil lastad med drygt 73 liter sprit, 784 liter starköl och 79 liter cider. Det är tillåtet att köpa alkohol för eget bruk och föra in i Sverige, men ett riktmärke är att mängden inte bör överskrida 10 liter sprit, 90 liter vin, 20 liter starkvin och 110 liter starköl. De båda männen förnekar brott och hävdar att alkoholen var avsedd just för eget bruk.

Den ena av dem bor i Thailand och vistas bara i Sverige kortare perioder. Han förklarade den stora mängden alkohol med att han hade tänkt fria till sin thailändska flickvän och ha en stor bröllopsfest. Han tänkte även bjuda på alkohol vid andra fester. Den andra mannen uppgav att han tänkte ha en större fest, fira storhelger, ordna en firmafest och bjuda på alkohol efter en golfturnering med vänner.

Tingsrätten anser att förklaringen om det planerade bröllopet inte är trovärdig och konstaterar att om det de berättat stämmer skulle ändå en stor del av alkoholen gå till andra än dem själva och deras närmaste familj. Därför döms båda männen för smuggling till villkorliga domar, den ena med 50 timmars samhällstjänst och den andre med 75 timmars samhällstjänst. Dessutom blir de av med den insmugglade alkoholen.

Mannen som bor i Thailand döms även för att ha sålt alkohol förra året. Han hävdar själv att han gav bort den som tack för en tjänst. Personen som skulle ha fått alkoholen sade dock i ett förhör att han betalade till en kaffekassa på jobbet.

Mer läsning

Annons