Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smörfråga ledde till faktadebatt

Vem avgör egentligen vad vi ska tro på i Hudiksvalls kommun? Det som började med en fråga om smörets vara eller icke-vara i kommunens verksamheter slutade med en fråga om politikernas syn på forskning.

Annons

Allt började egentligen med ett medborgarförslag om att servera smör i stället för margarin i skolan. Det sade fullmäktige tidigare ja till, men på måndagen kom smörfrågan upp igen i fullmäktige. Annika Norman (C) har föreslagit i en motion att kommunen "frångår kostpolicyns riktlinjer om fett och omgående börjar servera Bregott i stället för smörgåsmargarin till den som så önskar".

Detta trots att det går emot Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Det är lite som om man ska spela fotboll och så kommer Hudiksvalls och ska spela hockey, sade Daniel Pettersson (V).

Men Stefan Bäckström (C) menade att det trots allt är en policy och inga lagar det handlar om.

– Det är inte hugget i sten om jag förstått det rätt.

Daniel Pettersson svarade att myndighetens riktlinjer väl ändå måste anses bygga på fakta och expertis och han undrade vem det är som avgör vilka riktlinjer man i så fall ska tro på. För honom var det inte längre en fråga om smör, utan om den rådande kunskapssynen och respekten för forskningen.

– Ska vi välja att tro på vissa saker och inte på andra? I så fall lanserar jag idén att jorden är platt, sade Daniel Pettersson och tillade:

Nu föreslår Daniel Pettersson i en motion att bjuda in representanter för Livsmedelsverket, Energimyndigheten och Skolverket till Hudiksvalls kommunfullmäktige för att förklara i vilken mån deras rekommendationer och allmänna råd bygger på forskning.

Mer läsning

Annons