Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretag luras med bluffakturor

En företagare från Hudiksvall Småföretagare luras att betala dyra pengar för att skydda sina domännamn. Anmälda bluffakturor ökar ständigt och det är svårt att komma åt företagen bakom.

Annons

En företagre i Hudiksvall har fallit offer för en så kallad bluffaktura. Han blev uppringd av en säljare från företaget Princita som sa att andra var ute efter hans domännamn och att Princita kunde kunde skydda företags domännamn genom att registrera adressen med andra ändelser som .com, .biz, .net och .org, för 950 kronor.

- Han sa att jag var skyddad i tio år framåt med adressen och jag tänkte att det kunde vara bra, säger Hudiksvallsbon.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel säger att det är ologiskt och att det inte är troligt att någon annan vill ha ditt domännamn

När Princitas faktura sedan kom, via företaget AP factoring, var slutnotan på 9 750 kronor.

- Fakturan var för fyra olika för 1 950 kronor styck, jag beställde .com. Jag blev lurad, fortsätter han.

 

Antalet polisanmälda bluffakturor ökar för varje år. De första tre kvartalen i år skedde en ökning med 92,5 procent jämfört med samma tidsperiod förra året, enligt Brottsförebyggande rådet.

- Vi får in ungefär 100-150 klagomål om dagen. Det handlar mest om annonser på internet, eller domännamnsadresser. Oftast Princitra och AP factoring, säger Dick Malmlund.

 

- Det känns jävligt dumt. Man ska inte ta emot något per telefon. Men vi har bestridit det och polisanmält saken, säger Hudiksvallsbon.

Enligt Dick Malmlund finns inget att förlora utan det är nu viktigt att han bestrider fakturorna.

- Om man konsekvent bestrider så kan de inte använda sig av Kronofogden utan då hamnar det i rätten. Sorgligt att det får pågå. Förr eller senare måste det upphöra, men innan dess kommer det att skörda offer, säger Dick Malmlund.

Tidningen har försökt nå Princita för en kommentar utan resultat.

Mer läsning

Annons