Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småflickor utskällda på bussen

/
  • Helena Letterås, här med dotter Saga 6 år, vill att döttrarna ska kunna känna sig trygga med att åka buss igen. Men just nu är de för rädda.

Det är fortsatt rabalder kring turerna till och från Glada Hudikskolan. Nu handlar det om elever som fått så dåligt bemötande av busschauffören att de inte vågar ta bussen till skolan.

Annons

Tidigare har tidningen skrivit om KR Trafiks bussar som tvingas stanna upprepade gånger under turen på grund av stökiga elever. Det har gällt främst eftermiddagsturer från Glada Hudikskolan och in till stan. Chaufförerna brukar få stanna till och be eleverna att sitta ner och uppföra sig så att färden kan bli säker.

Nu har KR Trafik fått klagomål från flera föräldrar vars barn haft problem med en busschaufför. Det har till och med gått så långt att barnen i fråga inte vågar ta bussen till skolan längre.

- Så ska det inte behöva vara. Det är klart att barnen ska visa respekt och sköta sig på bussarna, men vi vuxna måste då också kunna vara bra förebilder och visa hur man ska bete sig, säger Helena Letterås, mamma till två av de barn som utsatts.

Den första händelsen inträffade för drygt två veckor sedan då de två döttrarna, 11 och 6 år gamla, som vanligt tog linje 30 från skolan. Väl hemma i Malsta berättade en skakad storasyster att hon fått skäll av chauffören, som menat att lillasystern inte alls fick åka gratis på hennes kort, som storasystern hävdat.

- Jag sa att busschauffören kanske inte visste reglerna och uppmuntrade henne med att hon haft rätt, vilket hon har, säger Helena Letterås.

Därefter ringde hon direkt KR Trafik. De sa att de skulle ta upp saken och att "så fick det inte gå till". Men två veckor senare var det dags igen. När äldsta dottern dragit sitt kort ska det ha brustit för chauffören, som enligt flickorna började skrika åt dem, anklaga dem för tjuvåkning och vid något tillfälle kastat ur sig "ungjävlar".

Storasystern hade varit tvungen att kliva av en hållplats tidigare med sin storgråtande lillasyster, och senare på kvällen hade båda ont i magen av vad som hänt.

- Grannens son var också med när det hände och nu vill ingen av dem åka buss, de är rädda för den här chauffören. Så grannen kör dem till skolan varje dag, men det är ju ingen långsiktig lösning, menar Helena Letterås.

På KR Trafik beklagar depåchef Katrin Ring det som hänt. Hon säger att man på senaste diskuterat mycket om hur man ska bete sig på jobbet och att det måste vara skillnad i hur man kan agera på en buss med många små barn, jämfört med till exempel en lördag kväll med stökiga ungdomar.

Hon säger att den aktuella chauffören är medveten om att han kan ha "tagit i för mycket".

- Men det är inget att diskutera, ska man jobba med barn kan man inte bete sig så. Vi måste ändra vår attityd gentemot barnen om de ska få en bra attityd gentemot oss, säger Katrin Ring.

Hon skulle önska ett möte mellan chauffören och de flickor som främst drabbades.

Det är en tanke som välkomnas av flickornas mamma.

- Jag tror att chaufförerna helt klart är påverkade av den stressiga situationen på bussarna. Det är inget försvar, men en förklaring. Det är en bra idé att träffas så han får förklara sig och tjejerna får säga vad de tycker. Så att de vågar ta bussen igen, säger Helena Letterås.

Mer läsning

Annons