Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-medaljören i hembryggeri satsar vidare: "Det här är ett kul experiment"

/

Ölsatserna i garderoben som sextonåring slutade några år senare med SM-guld i hembryggning. Henric Östberg i Hudiksvall lämnar nu hobbynivån och siktar på att experimentera fram ölsorter till marknaden.

Annons

I desperata stunder dyker ofta kreativa idéer upp. När ölen börjar sina på hemmafesten kan de mest suspekta häxblandningarna skapas.

Läs mer: Hälsinglands ölbryggerier spås en lysande framtid av experterna

Henric Östberg förvaltade precis den krissituationen på ett utomordentligt sätt, han blandade till två varianter av hembryggd öl. En blandning som tog honom hela vägen till SM-guld i Hembryggeri 2014.

– Den blev jättebra, herregud tänkte man. Jag var snabbt tvungen att skriva upp blandningen och bygga upp ett recept kring den. Ölen vann guld sen också, bara av en händelse helt enkelt, säger Henric Östberg.

Experimenterandet har hängt med Henric Östberg länge. Redan på gymnasiet köpte han kit med satser som sedan jäste i garderoberna.

Efter vinsten 2014 har han nu bestämt sig för att satsa på ölbryggeriet och försöka ta det till en ny nivå. En lugn satsning som får ta tid och rymma många tester.

– Jag vill gärna ta små steg och hitta en säker väg att gå, säger han.

Läs även: Bryggeribröderna i Orbaden fick idén på skidturen: "det är en rolig idé som vi tror otroligt mycket på"

Får Henric Östberg drömma fritt så ser han gärna sig själv i en större lokal med lite värre grejer och kanske en anställd om några år.

– Det här är ett kul experiment men det skulle vara roligt att jobba och ha ett eget bryggeri framöver, något som man kan leva på. Det kan jag inte göra på det här lilla, utan det här är bara ett sidoprojekt, säger han.

Öl är trendigt och stilfullt. Pratar vi om öl på ett modernt sätt så handlar det om just stil.

– Det finns säkert hundratals olika stilar. IPA är ju en stil och sedan finns det många närbesläktade stilar till IPA också, säger Henric Östberg.

Läs också: "Det är lite mystik kring ölbryggning"

Någonting som han själv försöker ta fram är en riktigt god suröl. En speciell öl med en minst sagt udda smak.

– Den har lite stalliga smaker, lite skitig smak kan man säga. Vissa tycker om den och jag tycker att den är trevlig. Medan andra säger ööh... det här kan vi ju inte dricka, säger han.

Henric Östberg har precis fått tillstånd att bedriva sin verksamhet hemma på Risslavägen i Hudiksvall. Snart är det dags att starta upp de nya företaget och förhoppningsvis med namnet "Hudiksvalls nya bryggeri".

Snart kan vi dricka av SM-ölen "The new hipster" som eventuellt byter namn till "Hudiksvalls hipster" på någon av Hudiksvalls krogar.

Här hittar du fler spännande reportage om ölbryggning:

Bryggaren Sara Malmquist: "Det är inte svårt att göra ett gott öl, det svåra är att göra den likadan nästa gång"

Enkvist om sina bryggeridrömmar: "Om det är möjligt vill jag kunna leva på det"

Ljusdals bryggeri: "Det är inte så romantiskt, det är arbetsbyxor och gummistövlar på"

QUIZ: Kan du allt om öl? Testa dina kunskaper här.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning