Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluttaggat i Hudiksvall

/
  • Från och med den 1 juni i år ska klotter vara saneras och åtgärdas inom ett dygn.

Allt klotter ska bort inom ett dygn.
Det lovar företaget som Hudiksvalls kommun har tecknat nytt avtal med.
– Och vi lyckas oftast med det, säger klottersaneraren Saija Ylikelloniemi.

Annons

Tekniska förvaltningen i Hudiksvall tar hjälp av en ny saneringsfirma i kampen mot väggklottret. Nu ska allt klotter vara åtgärdat inom 24 timmar från att det upptäcks och anmäls.

Avtalet börjar gälla från den 1 juni i år och innebär att ett anmält klotter ska vara sanerat och åtgärdat inom ett dygn.

– Vi vill ha bort det så fort som möjligt. Men hittills har vi varit ganska förskonade från klotter, säger Gert Westberg, driftchef på tekniska förvaltningen i Hudiksvall.

Enligt honom har kommunen klara rutiner för hur klottersaneringen ska utföras. Tidigare har de kontrakterat olika firmor för att hantera saneringen. Nu har Stockholmsbaserade företaget Color Off fått uppdraget.

– Att åtgärda klotter är en hel vetenskap. Det skulle behövas minst en föreläsning för att berätta om alla delar, säger Saija Ylikelloniemi, som arbetat inom saneringsbranschen i tre år.

Trots att klotter kan ses lite varstans i Hudiksvall har just kommunens fastigheter inte varit särskilt ansatta. Omkring 100 000 kronor om året brukar förvaltningen behöva betala för sanering. En liten summa jämfört med mycket annat.

– Glaskrossningarna på skolor och andra byggnader kostade omkring 200 000 kronor förra året, säger Gert Westberg.

Mer läsning

Annons