Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarviga bärplockare kostar mycket pengar

/
  • Bärplockare lämnar efter sig allt möjligt. Till exempel bilbatterier, matrester och kläder

Varje år lämnar bärplockare miljöfarligt avfall kvar i skogarna.

När ingen ansvarig hittas får kommunen stå för saneringskostnaderna.

– Det här är ett problem, säger Uno Norberg, miljö- och hälsoskyddschef i Hudiksvalls kommun.

Annons

Hälsingeskogarna lockar många bärplockare under sommar- och höstmånaderna, både inhemska och utländska. De allra flesta sköter sig exemplariskt. Men varje säsong påträffas några fall där nedskräpning har förstört skog och mark.

– Vi har haft omkring fyra-fem ärenden som vi misstänker orsakats av hitresta bärplockare. Sen finns det ett mörkertal också, säger Uno Norberg, miljö- och hälsoskyddschef.

Både kommunens miljökontor och polis kontaktas när nedskräpning upptäcks. Eftersom det kan röra sig om ett brott måste polisen undersöka platsen innan den saneras.

Polisen uppger att de inte kan göra mycket åt nedskräpningen eftersom brotten oftast är svårlösta. Det finns i de flesta fall inga vittnen och många gånger, om det är utländska bärplockare, har de ansvariga åkt härifrån.

– Det är ett ganska lindrigt brott, som brukar sluta vid böter. Det kan också bli klassat som miljöbrott, om det har lämnats miljöfarligt avfall, och då är det högre straffskala, säger Jan-Eric Hernmyr, vid polisens miljöenhet.

Hudiksvall lider inte i lika stor utsträckning av bärplockares miljöförstöring i skog och mark som sina grannkommuner. I Söderhamn uppgår kostnaden för att städa efter bärplockare till omkring 200 000 kronor per år.

I Hudik är siffran lägre och enbart ett fåtal bärplockarläger påträffas varje säsong. I år har lämningar upptäckts i bland annat Enånger och Harmånger.

– Vi upplever att den här typen av nedskräpningar har ökat. Det verkar vara ett accelererande problem i alla kommuner. Pengarna som vi måste ta till det här skulle kunna användas bättre någon annanstans, säger Uno Norberg.

Mer läsning

Annons