Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slam kan ge klöver

/
  • Hösten 2008 testades vägen där grönlutslam från Iggesund ingick i materialet. Arkivfoto: Lars Sundin

Över 2 000 kronor kilot kan bearbetat slam från en massafabrik vara värt. Ett resultat som följs med intresse vid Holmen i Iggesund.

Annons

Ett forskningsarbete pågår vid tidigare Holmenägda Domsjös cellulosafabrik i Örnsköldsvik, en fabrik som i dag ägs av indiska företagsgruppen Aditya Birla Group. I projektet mals slam från fabriken ner till nanofibrer, ett material som exempelvis kan användas till superstarkt papper, högeffektiva vattenreningsfilter och fuktfyllda kompresser för brännskadade.

Materialet kan då vara värt 2 500 kronor kilot, ett pris som ligger skyhögt över värdet av det som faktiskt tillverkas vid fabriken, pappersmassa och specialcellulosa.

Staffan Sjöberg, presschef vid Iggesund Paperboard, säger att det inte är något som de arbetar med i Iggesund.

– Nu är det nytt, men det utesluter inte att det kan bli något om två, fem eller tio år.

Han framhåller att de använder de restprodukter, slam, som uppstår vid fabriken.

– Exempelvis hade vi runt millennieskiftet 35 000 ton slam om året i olika fraktioner. Men vi har jobbat med att hitta olika användningsområden och i dag läggs inget på deponi och vi betalar inte längre någon avfallsskatt, berättar han.

Slammet från fabriken i Iggesund används till olika saker. Till exempel har mycket slam används som sluttäckningsmaterial på Ulvbergets avfallsstation i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons