Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagrutekväll på Hölick

/

Gamla metoder fördes vidare med hjälp av slagruta.

Annons

Under tisdagskvällen anordnade Tomas Skogstjärn, natur- och miljökonsult, en kurskväll för att föra vidare gamla metoder som håller på att falla i glömska. En av dem var att hitta vatten med hjälp av slagruta.

– Det här är gammal kunskap. Allt utstrålar energi, det är därför det fungerar, säger Tomas Skogstjärn som arbetar som natur- och miljökonsult.

Ett tiotal personer trotsade regnet för att delta i kursen som hölls vid sjön Vågen för att lära sig hitta vatten med hjälp av slagruta. Tomas Skogstjärn berättar att sälg eller rönn sägs vara de bästa träslagen att använda, men egentligen spelar det ingen roll. Det viktigaste är enligt honom att klykan är jämn, alltså lika lång på båda sidor. Man kan också använda så kallade pekare berättar Tomas Skogstjärn, de fungerar på samma sätt men är gjorda av metall.

– Sedan böjs klykan neråt när man hittar en vattenåder, säger Tomas Skogstjärn.

Han berättar också att kunskapen om hur man använder slagruta är något som ofta går i arv inom släkten.

– Förr i tiden anlitade man slagrutegubbar när brunnar skulle grävas. Min pappa var en slagrutegubbe, idag gör jag sådant, säger Tomas Skogstjärn och berättar att det senaste uppdraget han hade var i Gnarp då han letade vatten vid en sommarstuga.

Mer läsning

Annons